Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Regeringen satsar på kraftlyft och pilotprojekt inom kärnkraften

Fyra personer från regeringen håller pressträff

Under måndagen presenterade regeringen flera budgetnyheter på området energi och klimat. Bland annat vill man satsa på stöd för en ökad leveranssäkerhet i elsystemet och på ett nytt pilotprojekt inom kärnkraften. 

Bland de satsningar som regeringen presenterade under måndagen fanns bland annat en satsning som regeringen kallar för kraftlyftet – ett investeringsstöd som ska ge ökad leveranssäkerhet i elsystemet, genom att stärka framförallt elproduktion och energilager, men även flexibilitet i elsystemet. 

– Vi kan inte fortsätta bygga ut elsystemet utan plan, det är precis vad Sverige gjort de senaste tio åren, sa energi- och näringsminister Ebba Busch under presskonferensen.

100 miljoner avsätts för detta under nästa år, 200 miljoner för år 2026 och 400 miljoner för år 2027.

Flera pågående satsningar kommer också att förlängas. Till exempel kommer Klimatklivet att förlängas till år 2030 och för nästa år kommer pengarna i denna satsning uppgå till 3,5 miljarder kronor. 

– Klimatklivet är effektivt för att minska koldioxidutsläppen, sa finansmarknadsminister Niklas Wykman och konstaterade att det är viktigt att vara långsiktig.

– Det är viktigt för att investeringarna ska kunna fortsätta och man ska veta att Sverige under den här regeringens ledning är en stabil och uthållig partner i klimatarbetet.

Han meddelade också att satsningen på att bygga ut laddinfrastrukturen i Sverige förlängs till år 2027 och att man avsätter 550 miljoner kronor för detta.

Pilotprojekt inom kärnkraften

Regeringens satsningar på att förbättra förutsättningarna för ny kärnkraft i Sverige kommer också att fortsätta, och gå in i en mer intensiv fas. Nästa år satsar regeringen och Sverigedemokraterna 100 miljoner kronor på ett pilot- och demonstrationsprojekt.

– Vilket exempelvis skulle kunna vara en forskningsreaktor, och där forskningen kring kärnkraft inte har varit prioriterad under lång tid, men där regeringen och Sverigedemokraterna nu börjar lägga om politiken kring detta, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson under presskonferensen.

Detta, eller liknande projekt, vill man genomföra för att kunna testa nästa generations kärnkraft i Sverige.

Naturvårdsverket får också ökat anslag för att tillsammans med flera andra myndigheter, såsom bland annat strålsäkerhetsmyndigheten, utveckla en vägledning till en ”effektiv tillståndsprövning enligt miljöbalken för att kunna lägga grunden till ett snabbspår för kärnkraft i tillståndsprocesserna”.

Nästa år läggs även 30 miljoner kronor på diverse medel för att stärka förutsättningarna för ny kärnkraft i Sverige. Dessa kommer att höjas till 35 miljoner år 2026 och ligga på 25 miljoner år 2027. Detta för att kunna genomföra fler myndighetsuppdrag.

– Bland annat för att kunna jobba vidare med den nya utredningen om riskdelning för ny kärnkraft, säger Mattias Bäckström Johansson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV