Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Skog med skyddsvärde avverkad

Kalhygge

Det FSC-certifierade skogsbolaget SCA har under vintern avverkat två skogar vid Svarttjärnåsen och Marktjärn i Ånge kommun, trots att skogarna bedömdes ha höga naturvärden och föreslogs som naturreservat. Flera miljöorganisationer har drivit på för att bevara skogarna sedan 2019. I sommar upptäcktes att skogarna avverkats. Händelsen har väckt stark kritik mot SCA och certifieringsorganet DNV.

Under vintern 2023–2024 avverkade SCA två skogar med höga naturvärden vid Svarttjärnåsen och Marktjärn i Ånge kommun, rapporterar miljöorganisationen Skydda skogen. Flera miljöorganisationer som Skydda skogen, Naturskyddsföreningen Västernorrland och Birdlife Sverige har sedan 2019 drivit på för att skogarna ska bevaras. Skogarna ingick tidigare i ett område planerat för vindkraft, men på grund av skogarnas höga naturvärden avstod vindkraftsbolaget från att exploatera dem, rapporterar Skydda skogen i ett uttalande.

Avverkningen av skogen gick under radarn fram till sommaren 2024, då Skydda skogen upptäckte den genom satellitbilder. Över 70 naturvårdsarter, inklusive 32 rödlistade arter, hade identifierats i områdena som nu avverkats.

Uppgifter som inte påverkat den globala certifieringsorganisationen DNV som verifierar och certifierar företag och processer enligt internationella standarder för hållbart skogsbruk. Inte heller kontrollorganet ASI har agerat för att stoppa avverkningen.

”Det är beklagligt att DNV konsekvent ser mellan fingrarna gällande alla systematiska övertramp som SCA gör. Nu backas de upp av ASI. (…) Vid Svarttjärnåsen fanns rödlistade arter i princip på varje kvadratmeter. Om inte dessa skogar är nyckelbiotoper – vad är då en nyckelbiotop? Nu har två skogar avverkats som egentligen borde ha blivit naturreservat”, säger Sebastian Kirppu, skogsbiolog på Skydda skogen i uttalande.

SCA kritiseras även för att sälja virket som hållbart och ansvarsfullt producerat, trots att avverkningen skett i områden med höga naturvärden.

”Detta är ett bedrägeri på hög nivå”, säger Sebastian Kirppu.

Avverkningen har behandlats i Mark- och miljödomstolen, där domstolen har gått på Skogsstyrelsens linje och beslutat att SCA:s så kallade ”förstärkta miljöhänsyn” var tillräckligt.

Skydda skogen och de andra föreningarna har besökt de avverkade områdena och anser att SCA:s påstådda miljöhänsyn är otillräcklig och endast ett sätt att rättfärdiga förstörelsen av gamla skogsekosystem och livsmiljöer för hotade arter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV