Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Volvo Cars skrotar klimatmål

Jim Rowan VD på Volvo Cars framför en ny bil.

Till 2030 skulle Volvo Cars utbud vara helt elektrifierad enligt ett beslut från 2021. Nu meddelar bolaget att målet skrotas. 

Istället för ett mål om ett helt elektrifierat bilutbud till 2030, ändrar nu Volvo Cars målet. Det nya målet innebär att 90 till 100 procent av den globala försäljningsvolymen 2030 ska utgöras av elektrifierade bilar, vilket innebär en blandning av både helt eldrivna modeller och laddhybrider, det vill säga alla bilar som kan laddas med sladd, uppger Volvo Cars i ett pressmeddelande. De återstående 0 till 10 procenten kommer att göra det möjligt att sälja ett begränsat antal mildhybridmodeller, ”om så behövs”. En mildhybrid kan inte framföras på enbart el, utan är utrustad med ett kompletterande elsystem.

Som orsak till att bolaget nu sänker sin klimatambition pekar Volvo Cars på att ”laddinfrastruktur gått långsammare än väntat, statliga incitament har dragits tillbaka på vissa marknader och ytterligare osäkerhet har skapats av de senaste tarifferna på elbilar på olika marknader”.

– En elbil ger en överlägsen körupplevelse och ökar möjligheterna att använda avancerad teknik som förbättrar den totala kundupplevelsen. Det är dock tydligt att övergången till elektrifiering inte kommer att vara linjär, och kunder och marknader rör sig i olika hastigheter. Vi är pragmatiska och flexibla, samtidigt som vi behåller en branschledande position inom elektrifiering och hållbarhet, säger Volvo Cars VD Jim Rowan, i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV