I dag startar rättegången rörande Think Pink-härvan, där giftigt avfall dumpats på 21 platser runt om i Sverige. Det är det mest omfattande målet som Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål hanterat.
Förhandlingarna som äger rum i Attunda tingsrätt i Sollentuna väntas pågå i 102 dagar – orsaken är brottslighet som ska ha ägt rum i 15 kommuner på 21 platser, en förundersökning på cirka 50 000 sidor samt en drös av kallade vittnen. Huvudmisstänkta är ett gift par, och fyra andra som åtalats för grovt miljöbrott respektive medhjälp till grovt miljöbrott. Därutöver finns det också fem personer som är åtalade för miljöbrott av normalgraden.
De åtalade ska för ett billigt pris ha åtagit sig att ta hand om avfall som sedan dumpats på olika platser runt om i Sverige. En åtalad är en före detta anställd på konsultföretaget WSP som ska ha främjat brottsligheten. På flera platser läcker nu miljögifter ut och dyra saneringskostnader väntar. Kommuner och organisationer kräver över en kvarts miljard i skadestånd.
”Risk för oönskade effekter”
Här några av de 21 platserna där avfall dumpats och/eller förvarats olagligt:
I Botkyrka kommun har ett upplag av mer än 10 000 ton osorterat avfall, som plast, elavfall och däck förvarats i ett område mellan två naturreservat – utan tillräckliga skyddsåtgärder. Enligt åtalet har avfallet dessutom ”hanterats på ett sätt som ökat risken för brand, vilket även medfört ett flertal bränder genom så kallad självantändning samt har avfall transporterats till andra brottsplatser för vidare hantering”, skriver åklagarkammaren i stämningsansökan.
Myndigheten skriver också att halterna av bly, koppar, krom, kvicksilver, zink, arsenik och nickel i lakvatten legat på sådana nivåer att de innebar påtaglig risk för människors hälsa eller i miljön.
I Laxå kommun har osorterat avfall dumpats direkt på marken och balar med byggavfall med delar av plast, isolering, metall, elkablar och betong staplats upp runt det osorterade avfallet. ”Halterna av framför allt bly, koppar, kvicksilver och PAH-H i jord har bedömts utgöra risk för oönskade effekter på människors hälsa eller i miljön” skriver åklagarmyndigheten.
”Hon har en förklaring till allt”
I Norrtälje ska avfall som bland annat innehöll plast, metall och asfalt dumpats på en fastighet som gränsar till den grunda havsviken Infjärden och konstaterats innehålla halter av bland annat bly och arsenik, som innebär en risk för miljön och människors hälsa.
– Jag törs inte dricka mitt eget kranvatten då det konstaterats höga halter av tungmetaller i Infjärden här utanför Norrtälje. Jag väljer att köpa mineralvatten istället, säger norrtäljebon Anna Öhgren till SVT, vars egen brunn ligger bara ett stenkast från fjärden.
I Flens kommun dumpades avfallet i en före detta grustäckt med hög genomsläpplighet, belägen inom en grundvattenförekomst och nära en dricksvattenbrunn.
De 21 platserna som omfattas av åtalet ligger i 15 kommuner. Det är Botkyrka, Eskilstuna, Flen, Gullspång, Haninge, Huddinge, Håbo, Laxå, Norberg, Norrtälje, Skövde, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Östhammar. Vd Bella Nilsson förnekar brott och har sagt att hon är utsatt för en komplott, företaget har också bytt namn till Witch Hunt International.
– Hon har en förklaring till allt det här men den går inte att sammanfatta över telefon eftersom den handlar om villkoren för branschen, säger hennes advokat Jan Tibbling till DN.
Även åtal om ekonomisk brottslighet
I somras växte härvan då fyra personer åtalades misstänkta för inblandning i flera fall av ekonomisk brottslighet i ett företag med koppling till miljöbrottsåtalet. Åtalen avser grova bokföringsbrott, medhjälp till grova bokföringsbrott, grov trolöshet mot huvudman samt grov oredlighet mot borgenärer.
– När det gäller bokföringsbrotten så handlar det framför allt om att oriktiga fakturor bokförts och att privata kostnader bokförts som affärshändelser i bolaget. Jag menar också att en eller flera av de som nu åtalats, i årsredovisningarna för åren 2018 och 2019, redovisat ett resultat och eget kapital som varit väsentligt högre än det verkliga, sa då kammaråklagare Anders Gustafsson i ett uttalande.