Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Inkonsekvent empati för djuren

Kor som äter vid ett stall.

Samtidigt som många blir förkrossade över att se överkörda igelkottar, eller anordnar loppisar till förmån för katter i nöd så äts det griskorv utan att blinka. Det är ett typexempel på att vara inkonsekvent, menar Johanna Månsson.

Några reflektioner med anledning av Camilla Björkboms krönika i Syre den 26/8:

Vilken krönika! Vi kan absolut föda världen utan att sluka planeten – eller ”rädda världen” som djurbönder generellt menar fortsatt djurförtryck främjar – genom att övergå till en växtbaserad matproduktion. 

Fler borde ta del av George Monbiots bok Ny jord, speciellt stycket där han sticker hål i romantiseringen av att närproducerat ”grönbeteskött” är bäst för klimatet och miljön … Sveriges landsbygdsminister, som hävdar att svenskt kött är mer klimatvänligt än importerat kött, kan låna mitt exemplar ifall han vill!

Att köttbönder (vilken rälig benämning) kan utbrista ”Länge leve korna som ger oss mat av det vi människor inte kan ta hand om” är tyvärr inget konstigt. Många människor har som krönikan påvisar en nostalgisk syn på bondgårdar och starka reaktioner mot minskad köttkonsumtion, vilket kan bero på att vissa endast ser djuren som ”livsmedel som vi naturligt behöver för att hålla landskapet öppet”. Avskaffande av djurförtryck kan även kännas hotfullt när det är ens levebröd. 

Notera att kor, tjurar och kalvar ger oss inget. Människan däremot tar deras mjölk och sperma och separerar kor och kalvar för att till slut döda dem. Ickemänskliga djur används som produktionsmedel, där deras egenintressen ignoreras oberoende märkning på produktionen.

Men vad vet jag mer än att på det nationella centrumet FINEST utvecklas hållbara lösningar som ersätter animaliska livsmedel. Projektets fokus ligger på mejeri- och köttsubstitut. Solein är också bra.

En riktig grön livsmedelsomställning är jordbruk utan djuruppfödning, vilket ger en mer inkluderande framtid för alla. Genom att stödja svenska matproduktioner med innovativa växtbaserade lösningar gynnas tillväxten i växt- och djurriket och risken för en klimatkris, nya pandemier samt lidande för miljontals djur varje år minskar.

Men hur kommer det sig att när det uppmanas att vara mer aktsam för att förhindra att igelkottungar blir överkörda i trafiken, får skribenten tummen upp och hjärtan, (hemlösa katter brukar också gå hem i stugorna …) medan en likartad uppmaning som berör miljontals individer inspärrade i fabriker, får skribenten nästan uteslutande tummen ner, samt arga eller skrattande emojis?

Och efter att vi blivit förkrossade över att se en överkörd igelkott, eller en död fågelunge som ramlat ur boet, går vi hem och äter plågad kyckling till middag utan att blinka … Kattföreningar anordnar loppisar (till förmån för katter i nöd) och säljer grillad korv gjord av gris. Deltagare på en dagsutflykt till olika djur- och naturfrämjande ställen fascineras av grodorna i en damm eller storkar som ingår i ett bevarandeprojekt, samtidigt som guiden berättar hur bra det är med betande köttdjur. Och så en skvätt komjölk till kaffet efter lunchen, som inte var helvegetarisk.

Många människor visar tyvärr bara empati för vilda djur och ”husdjur”, men ignorerar samtidigt det lidande som farmade djur utsätts för, av den enkla anledningen att de flesta av oss äter grisen, klär oss i ko och älskar hunden. Det är typexempel på att vara inkonsekvent

Men! 

Genom att köra försiktigt, välja växtbaserad mat, undvika djurparker och djurtestade produkter samt adoptera istället för att köpa ”husdjur” med mera kan vi bidra till en vänligare och mer hållbar värld.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV