Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Flera klimataktioner under Göteborgs kulturkalas

Extincion rebellion blockerade på nytt oljehamnen i Göteborg under lördagen, och på söndag väntar ett upp-och-nervänt tivoli inne på Göteborgs kulturkalas.

När Göteborgs stad anordnar kulturkalas i helgen passar Extinction rebellion på att via flera aktioner uppmärksamma det absurda i att staden satsar på en ”hållbar festival” medan oljehamnen i staden tar emot 22 miljoner ton olja varje år. 

Vid flera tillfällen har Extinction rebellion Göteborg blockerat oljehamnen i Göteborg, och så skedde också under lördagen, samtidigt som Göteborgs kulturkalas äger rum i andra delar av staden.

– Göteborgs stad anordnar en kulturfestival där de pratar om att nu steppar vi upp ännu mer och gör kalaset jättehållbart. Och med den andra handen fortsätter man att uppmuntra de här raffinaderierna. Stadens egna klimatråd sa i en rapport i december att ska Göteborgs klimatlöften hållas så måste raffen stängas till år 2030. Det här pratar politikerna inte om. De vill inte kännas vid det, säger Annelie Ängdervik som är presskontakt för aktionen. 

Behöver en plan

Men nu är det dags att åtminstone lägga fram en plan för avveckling, menar aktivisterna.

– De behöver göra en plan, för att kunna vara framme år 2030. Men man skjuter på att börja med det här, säger Ängdervik. 

Innan och under aktionen har deltagarna en tydlig kontakt med polisen och dialogpolisen fanns på plats innan aktionen startade.

– Demonstrationsrätten ger oss rätt att samlas här, även om vi inte sökt tillstånd. Sedan är det upp till polisen att avgöra hur länge vi får vara här. De kan tycka tio minuter ibland, och en timma ibland. Men vi försöker att ha en dialog med dem och förklara att vi är i en klimatkris. I lagen står det att störningen ska vara proportionerlig. Och i och med att vi befinner oss i en klimatkris så måste fossilindustrin vara beredd på en viss störning. Ju större klimatpåverkan bolaget har desto mer störning får man vara beredd på. Då bör det vara okej att vi demonstrerar ganska länge, säger Annelie Ängdervik.

Antitivoli som väckarklocka

Under söndagen kommer gruppen att genomföra en helt annan typ av aktivitet, där alla tillstånd är sökta och godkända. Då kommer man att vända sig till allmänheten genom att anordna ett ”antitivoli” mitt inne i festivalens centrum: vid Kopparmärra vid Kungsportsplatsen. ”Inga kalas med olja och gas” är budskapet, och här kan besökarna snurra och förlora i olyckshjulet, fiska marint skräp i fiskdammen, tvätta sig ren i ett oljebad eller lyssna på orkestern som spelar och firar medan civilisationen går under.

– Vi vill få fler att vakna upp och inse att det inte bli så många fler kulturkalas om vi fortsätter som nu. Vi vill locka till samtal helt enkelt, om hur tokigt det är att vi fortsätter med business as usual när situationen är så allvarlig. 

– Om man bara lyssnar på politikerna och ser nyheterna på Aktuellt men inte läser någon forskning så får man kanske inte känslan av att det är så akut, men forskningen säger just det, att det är bråttom och att läget är väldigt allvarligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV