Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Tyst om att klimatmålen kan nås tack vare förra regeringens reduktionsplikt

Ebba Busch.

När regeringen i veckan presenterade att de återigen höjer reduktionsplikten – och då ser ut att klara EU:s klimatmål – nämnde de inte att detta till stor del beror på den förra regeringens klimatpolitik. Det har Ekots lördagsintervju tittat närmare på. Men energi- och näringsminister Ebba Busch slår ifrån sig frågan och säger att presskonferensen hade anordnats hastigt. 

I Ekots lördagsintervju ställs energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) inför frågan om varför hon och de andra deltagarna på veckans presskonferens inte förklarade i detalj hur de beräknat att deras höjda reduktionsplikt ska klara EU:s klimatmål. 

Enligt Ekot är en stor del i det som gör att EU:s klimatmål uppfylls att man använder sig av det sparade utrymmet som finns efter att den förra regeringen överpresterade, genom att ha en ännu högre reduktionsplikt. (I EU:s så kallade ESR-system finns en mekanism som innebär att man kan använda sig av tidigare års utsläppsminskningar som varit mer ambitiösa än kravet för att kompensera för andra år där man missar målet.) 

”Inte alltid som man tänkt sig”

Konfronterad med detta svarar Ebba Busch att hon inte vågar svära på siffrorna bakom uträkningen, men att det stämmer att de lutar sig mot det utrymme som den förra regeringen skapat. 

Att de inte nämnde detta på presskonferensen säger hon beror på omständigheterna, och att hela budgeten ännu inte har presenterats.

— Det blir inte alltid som man har tänkt sig. Den här nyheten läckte ju på måndag kväll, och det var knappt att jag själv ens kunde vara med på min egen pressträff på min egen nyhet på mitt eget område, säger Busch till Ekot. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV