Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Protester i Norge och Sverige mot stor oljekonferens

I Stockholm arrangerade XR Stockholm en demonstration vid norska ambassaden för att protestera mot oljemötet ONS i Stavanger, Norge.

Denna vecka arrangeras en stor olje- och gaskonferens i Stavanger i Norge. Över 60 000 deltagare väntas. Samtidigt pågår flera klimatdemonstrationer både i Norge och Sverige i protest. 

Olje- och gaskonferensen ONS i Stavanger i Norge fyller i år 50 år. Över 1000 utställare finns på plats och man räknar med över 60 000 besökare. Konferensen framställer sig själv som ett tillfälle för att diskutera hållbar innovation. Under invigningstalet i måndags sade Leif Johan Sevland, vd och koncernchef för ONS, att ”(d)et här evenemanget handlar om att arbeta tillsammans för att forma en mer hållbar värld.”

Men miljörörelsen är kritisk, och under veckan genomförs en rad demonstrationer och aktioner i Norge. 

– Olje- och gasbolagens utsläpp har fördubblats under de 50 år som ONS varit en mötesplats för branschen. Det är ett tydligt bevis på att fossilindustrin inte kommer att leda vägen mot en hållbar energiproduktion. De här företagens verksamhet har redan orsakat människors död och tvingat människor på flykt – idén att vi skulle kunna lita på dem att leda omställningen skyddar bara deras profit, inte våra liv och samhällen, säger Irma Kjellström, presstalesperson för Ta tillbaka framtiden, i ett pressmeddelande. 

”Väljer att störa”

Greta Thunberg från Fridays for future stämmer in:

– Vi kan inte tyst se på när fossilindustrin tar ifrån människor deras liv och destabiliserar våra livsbärande system. Vi är trötta på tomma ord och greenwashing – det är glasklart att dessa oljeföretags agerande leder till död och lidande. Samtidigt finns det inte någon som helst plan att fasa ut fossila bränslen i närheten av den takt som krävs för att undvika klimatkrisens värsta konsekvenser och skydda människor. Vi är privilegierade nog att kunna agera, och därför väljer vi att störa denna dödliga industri och konferens och göra motstånd mot att detta tillåts fortsätta, säger hon i pressmeddelandet.

Som en kritik mot oljelobbyn arrangerar Extinction rebellion Norge under veckan en rad aktioner och aktiviteter. Redan i lördags blockerade klimataktivister med hjälp av kajaker och motorbåtar en oljetanker vid Kårstø som är Europas största oljeanläggning i sitt slag och som tar emot gas från norska havet.

Stödaktion

För att visa sitt stöd genomförde XR Stockholm under tisdagen en demonstration utanför den norska ambassaden, där man bland annat satt upp ”polistejp” runt ambassaden, tillsammans med budskapet ”klimatbrott pågår”. 

”XR Stockholm vill på detta sätt fästa uppmärksamhet på det ohållbara med fortsatt utvinning av fossil energi. Vi måste tillsammans arbeta för en systemförändring som innebär en hållbar framtid för kommande generationer och dit hör inte ny och mera fossil energi”, skriver nätverket i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV