Startsida - Nyheter

Radar · Fred

Uppmanar EU att sanktionera Israel för brott mot mediefriheten

Människor i ring runt två dödade reportrar i Gaza.

Ett stort antal pressfrihetsorganisationer, journalistförbund och människorättsorganisationer har idag lämnat över ett brev till EU-kommissionen där de uppmanar till att upphäva det associeringsavtal EU har med Israel. De vill också se sanktioner mot de som är ansvariga för att ett stort antal journalister har dödats i landet.

Totalt 60 undertecknande organisationer kräver i brevet att EU säger upp det associeringsavtal som reglerar EU:s handel med Israel. Detta i ljuset av att Israel sedan den 7 oktober har dödat över 100 palestinska journalister i Gaza, samt tre libanesiska och två israeliska journalister, vilket gör denna period i historien till den dödligaste för journalister på flera decennier. 

Utöver dessa mord sker också en rad inskränkningar i pressfriheten, konstaterar organisationerna, och radar upp en flera allvarliga problem: förbud för oberoende medier att komma in i Gaza, ett rekordstort antal godtyckliga frihetsberövanden av mediepersonal, anklagelser om att journalister torteras och misshandlas, censur och allvarliga begränsningar av mediefriheten samt en underlåtenhet att utreda eller ställa förövarna av kränkningar till svars.

– Det är dags att gå från ord till handling. I artikel 2 i associeringsavtalet mellan EU och Israel anges att deras förbindelser bygger på en respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer. Den israeliska regeringen trampar uppenbarligen på denna artikel, säger Julie Majerczak, chef för Reportrar utan gränsers Brysselkontor, i en kommentar

I brevet, som går att läsa i sin helhet på European federation of journalists hemsida, skriver organisationerna att inskränkningarna får allvarliga effekter: 

”Journalister spelar en oumbärlig roll i att dokumentera och rapportera om krigsförbrytelser och andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Den kumulativa effekten av dessa övergrepp är att skapa förutsättningar för ett informationstomrum, såväl som för propaganda och mis- och desinformation. Medan Israel hävdar att dess handlingar är att hålla sitt folk säkert, visar historien att censur och förnekande av rätten till information är en felaktig väg till fred eller säkerhet.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV