Svensk kost är bland de mest klimatskadliga i världen, enligt en ny syntesrapport från SLU.
– Det hoppfulla är att det går att minska utsläppen drastiskt, säger Elin Röös, forskare i hållbar matproduktion och markanvändning, till tidningen Extrakt.
Sveriges anses bidra positivt när det gäller miljö och klimatskydd, enligt Sverigebilden, den årsrapport som Svenska institutet publicerar varje år och som speglar publiceringar om Sverige i internationell nyhetsrapportering och i sociala medier.
Stick i stäv med den bilden går en ny syntesrapport från SLU som utvärderat kostvanor i 156 länder utifrån klimatpåverkan. Med utsläpp på mellan 1,8 och 2,2 ton CO2-ekvivalenter per person och år hamnar Sverige på femte plats, strax efter Nya Zeeland, Australien, USA och Argentina, skriver tidningen Extrakt, som rapporterar om studien.
– Det här hänger ihop med vår svenska livsstil. Vi slösar på resurser i allt vi gör, vi reser mycket, köper nya kläder och möbler och vi äter också på ett resurskrävande sätt, säger Elin Röös.
Framförallt är det den stora andelen kött och mejeriprodukter i vår kost som är boven, då de står för 65 till 75 procent av växthusgasutsläppen.
Men de goda nyheterna är att det går att minska utsläppen drastiskt. Förutom att minska konsumtionen av kött och mejerivaror kan privatpersoner också minska på matsvinnet. Men också på produkter som palmolja, kaffe och tropiska frukter, som har en negativ påverkan på den biologiska mångfalden. Ekologiskt kan också vara ett bättre alternativ, trots kritik kring att det skulle ge lägre skörd än konventionell odling.
– Det stämmer, men om vi lägger om våra kostvanor så att mer av åkermarken går till mat och mindre till djurfoder samt minskar svinnet, så går ekvationen ihop, säger Elin Röös till Extrakt.