Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Björnjakten – nästan en femtedel får dödas

Brunbjörn i skogen

I dag drar björnjakten i gång. I år får 486 individer skjutas. Det är färre än förra året men nästan 20 procent av populationen i Sverige.

Det finns uppskattningsvis 2 448 björnar i Sverige, enligt Naturvårdsverkets senaste preliminära siffror för 2023. Men i dag drar björnjakten i gång. Jägarna har tillåtelse att döda 486 björnar, dock inte björnhonor med ungar. 

Det innebär att nästan en femtedel av björnbeståndet i Sverige får skjutas, vilket uppmärksammas av bland annat den brittiska dagstidningen The Guardian

– Det är ren troféjakt, säger Magnus Orrebrant, på Svenska rovdjursföreningen till tidningen. 

Björnbeståndet har minskat kraftigt under senaste åren, enligt Naturvårdsverket. År 2008 fanns uppskattningsvis 3298 individer i Sverige.

Magnus Orrebrant oroas över att utvecklingen ska gå åt samma håll som för älgen, där alldeles för många skjutits av, vilket har bidragit till att det nu diskuteras om älgen ska rödlistas.

Nytt för i år är att antalet registrerade björnåtlar har ökat stort, rapporterar Dagens Nyheter. Länsstyrelserna har godkänt 1 455 åtlar – vilket är en ökning med 50 procent. Att jaga med åtel innebär att locka djuret till en plats med hjälp av mat för att där kunna döda det.

Det minsta antalet björnar som behöver finnas i Sverige för att brunbjörnen inte ska hotas som art är 1400 björnar, enligt Naturvårdsverket. 

Svenska jägareförbundet uppger till The Guardian att man bara följer direktiven från viltpolitiken, och att jakten handlar om balans mellan människor och de stora rovdjuren.

Björnen är fridlyst, men får alltså jagas under strikt kontrollerade former. Enligt SLU Artdatabanken är brunbjörnen i Sverige nära hotad.

Förtydligande: Tidigare angavs en andrahandskälla gällande hur hotad björnen är, rätt källa är SLU Artdatabanken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV