Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

TCO föreslår ett handslag för klimatet

Therese Svanström.

”Klimatförändringarna är vår tids största strukturomvandling” och ”det finns inte tid att vänta”, skriver fackförbundet TCO:s ordförande Therese Svanström i en debattartikel i DN under måndagen. När politikerna gör för lite behöver istället aktörerna på arbetsmarknaden kliva fram, tillägger hon.

Att vänta verkar det vara just det som den svenska regeringen gör, menar Therese Svanström och hänvisar till att även energiminister Ebba Busch ger regeringen hemläxa för att inte verka nå klimatmålen till 2023. 

Därför kommer TCO att arbeta för att parterna på arbetsmarknaden å sin sida tar större steg framåt och gör ”ett handslag för klimatet”. Under hösten kommer fackförbundet därför att bjuda in parterna på arbetsmarknaden för ett samtal kring hur de tillsammans kan lösa samhällsutmaningarna.  

Men det behövs politiska förutsättningar för ett liknande handslag, menar Therese Svanström i debattartikeln, och listar flera punkter där hon vill se mer handling från politiken. Bland annat vill TCO att politikerna ser till att skapa en strategi för att säkra den gröna kompetensen och att ett omställningsstudiestöd inkluderar gröna jobb för fler. 

TCO vill också att man ser till att minska jobbresornas klimatavtryck genom ett färdmedelsneutralt reseavdrag, och att det görs större plats i ekonomin för investeringar i infrastruktur och klimatanpassningsåtgärder. 

Sist men inte minst föreslår TCO också att man inför en skattemodell med omställningsåterbäring, liknande den som införts i Kanada, där kol­dioxidskatten återbetalas till familjer och företag som gör klimatsmarta val. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV