Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Drabbade av extremväder uppmanar USA att stämma oljebolag

Skogsbrand över trädtopparna.

1000 överlevare av klimatrelaterade väderkatastrofer har skrivit ett brev till USA:s justitiedepartement. Där kräver de en utredning kring de ”klimatbrott” som begåtts av oljeindustrin, och att förorenarna bör åtalas och betala, rapporterar The Guardian.

Arbetet bakom brevet har organiserats av miljögruppen Chesapeake climate action network och konsumentgruppen Public citizen. I brevet lyfter de upp sedan tidigare kända bevis för att oljebolagen känt till de allvarliga riskerna med klimatförändringarna under årtionden.

”Istället för att agera ansvarsfullt på sina egna forskares varningar, förde de en decennier lång desinformationskampanj för att smutskasta vetenskapen och förvirra och vilseleda allmänheten”, står det i brevet.

Även 9000 anhöriga till personer som överlevt extremväder (som blir allt vanligare med ett varmare klimat) såsom som orkaner, översvämningar, extremvärme och bränder, har undertecknat brevet.

– Klimatöverlevande och deras allierade har fått nog och vårt budskap till justitiedepartementet är tydligt: ​​åtala fossilbränsleindustrin och få förorenare att betala, säger Clara Vondrich, senior politisk rådgivare för klimat på Public citizen, till The Guardian

Hon fortsätter: 

– Överlevande från klimatbrott förtjänar rättvisa lika mycket som offren för mord, mordbrand, misshandel, väpnat rån och andra grova brott.

Brevet kommer vid en tidpunkt då allt fler börjar utkräva ansvar från oljebolagen. I skrivande stund är sju stater, 35 kommuner samt District of Columbia (Washington D.C.) på gång med antingen tuffare lagstiftning eller stämningar mot oljebolag, skriver Public citizen på sin hemsida

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV