Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Extrem misogyni ska granskas i översyn av strategi mot extremism

Yvette Cooper.

Storbritanniens inrikesminister Yvette Cooper har begärt en översyn av landets strategi mot extremism, och i den ska man också specifikt titta på extrema former av misogyni, det vill säga en hatisk eller kontrollerande attityd mot kvinnor, rapporterar BBC

Analysen kommer bland annat att titta närmare på kvinnohat som en av de ideologiska trender som regeringen säger håller på att öka i landet.

Granskningen kommer också att titta på islamistisk extremism och högerextremism och undersöka vilka orsaker som kan ligga bakom ungas radikalisering. 

Översynen kommer också att ”identifiera eventuella luckor i befintlig politik som måste åtgärdas för att slå ner på dem som främjar skadliga och hatiska övertygelser och våld”, sa Cooper enligt BBC, och konstaterade att åtgärder mot extremism har urholkats de senaste åren.

En ny strategi mot extremism har inte gjorts i landet sedan 2015, och enligt inrikesdepartementet är det nu hög tid att ”reagera på växande och förändrade mönster” av extremism över hela Storbritannien.

År 2021 skedde en massskjutning i Plymouth, där en 22-åring dödade fem personer innan han begick självmord. Denna handling har tillskrivits kopplingar till den så kallade Incel-ideologin, det vill säga personer som befinner sig i ofrivilligt celibat. Ofta finns ett hat mot kvinnor i incel-miljön på internet, och många gånger hyllas personer som begått liknande våldsdåd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV