Startsida - Nyheter

Glöd · Krönikan

Vi kan börja med att stänga ner X

”Bara vita personer gör sitt jobb” påstås mannen ha sagt som högg ner en tonåring mitt på blanka förmiddagen i en tunnelbanevagn i Stockholm. Samtidigt upprepar Elon Musk den högerextremistiska drömmen om inbördeskrig, där Europas etniskt vita befolkning tar till våld gentemot invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet.

X har blivit en helt öppen plattform för mobilisering av antidemokratiska, fascistiska och rasistiska krafter. Det handlar inte om att Musk inte tar ansvar. Han eldar på, hjälper till att sprida och uppmuntrar mycket, mycket mörka krafter. I Storbritannien diskuterar man nu att stänga ner och förbjuda X. Det är för mig en ickefråga. Hur denna härd av desinformation och våldskoordination tillåts verka mitt ibland oss är fullständigt obegripligt.

Medan poliser, advokater och privatpersoner attackeras cirkulerar listor på X och Telegram  med tilltänkta nya måltavlor. Upploppen runtom i Storbritannien samordnas, filmas och sprids vidare. Den dömda högerextremisten Tommy Robinson, som fått tillbaka sitt konto på X, pekas ut som en av nyckelpersonerna bakom upploppen. ”Tommy Robinson leder en svår men rättfärdig kamp” skriver den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Josef Fransson i en kommentar på X. Hans konto är för övrigt en orgie i hat och spridande av högerextremism. 

Åkesson och Sverigedemokraterna kan nu fritt prata om folkutbyte, vägra stänga trollkonton och delta i att piska på den sociala oron i samhället. I sann trumpistisk stil har de nött ner motståndet och upprördheten. Vi orkar inte längre reagera på allt utan suckar och knyter näven i fickan. Det är ju sådana de är, man kan inte förvänta sig annat. Samma uppgivenhet verkar förhärskande även inom opposition, som lite lamt och plikttroget utbrister ett ”Nämen” eller ”Usch” i bästa fall.

Men nu ser vi ju konsekvenserna av vad som händer när konspirationsteorier kan spridas till miljoner människor, inlindade i filterbubblor som förvränger verkligheten. Nu måste våra ledande politiker ta sitt ansvar och sluta fiska efter deras sympatier. De riskerar hela Sveriges framtid med sina populistiska utspel. 

Det är sant att vi befinner oss i en svår tid. Att oroligheter blossar upp när stora områden blir obeboeliga på grund av klimatförändringar, krig bryter ut i dess spår när miljoner människor måste hitta nya hem. Despoter spelar på våra rädslor och vår fåfänga. Det är nu vi behöver stora ledare. Sådana som tar ansvar för alla, långsiktigt. Som bygger relationer, inte murar, hopp, inte skräck, framtidstro, inte frustration. Ledare som pratar om ett vi som omfamnar och inte exkluderar.

Det är bråttom. Världen kommer inte att bli mindre sårbar men allt går att göra något åt, om vi bara vill. Och vi kan börja med att stänga ner X.

Tobias Hübinette vägrar hålla tyst.

X.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV