Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Protest i Belgrad mot nytt försök att öppna gruva

Demonstrant i Serbien

I Serbiens huvudstad utbröt den 10 augusti protester mot öppnandet av en litiumgruva, något som styret driver på trots tidigare folkligt motstånd. Krav som framförs är en lag som förbjuder brytning.

I en frodig jordbruksdal i Serbien finns Europas rikaste fyndigheter av litium, en viktig komponent i tillverkningen av batterier för elbilar, rapporterar Associated Press, AP. Helgens protester är inte de första, men efter massprotester 2021 och 2022 avbröt Serbiens regering planerna, vilket Syre rapporterade om.

Bonden Zlatko Kokanović uppger till AP den 9 augusti att han kämpar för sitt liv.

– Vi är inte intresserade av deras vinster. Vi är uppvuxna i det här landet och vi kommer att dö i det här landet. Det är ingen annans egendom, det tillhör våra barn, säger han till nyhetsbyrån.

Protester har skett i flera städer som Sabac, Kraljevo, Arandjelovac, Ljig och Barajevo, rapporterar nyhetssajten Dagens PS.

Rio Tinto heter det multinationella bolag som vill bygga en underjordisk gruva och projektet har värderats till drygt 25 miljarder kronor.

EU sluter avtal med Serbien

I juli 2024 upphävde Serbiens författningsdomstol regeringens beslut att avbryta gruvprojektet och landets regering undertecknade ett memorandum om ”kritiska råvaror” med EU.

– Det kommer inte att inledas något projekt utan fullt skydd, och det kan vi vara säkra på eftersom vi tar hit de bästa experterna från Europa till Serbien, sade president Aleksandar Vucic i samband med att avtalet tecknats, till TT.

Gruv- och energiminster Dubravka Djedović Handanović säger till AP att Jadardalen uppskattas ha cirka 17 procent av den totala tillgången i Europa och kan ”göra Serbien till ett av de bästa länderna på att bekämpa klimatförändringar”.

Rio Tinto uppger att de avser respektera alla miljöregler från både Serbien och EU, men har historiskt orsakat såväl miljöpåverkan som brott mot mänskliga rättigheter. Bland annat fick flera höga chefer avgå efter att det uppmärksammats att grottor som var heliga för aboriginerna i västra Australien sprängts sönder, rapporterade TT.

”Redan orsakat miljöskador”

Dragana Djordjević, forskningsprofessor vid Belgrads universitet, tillhör en grupp som har studerat området och funnit att Jadardalen skadats under prospekteringen.

”Borrningar av gruvföretaget har redan orsakat miljöskador, med gruvvatten som innehåller höga halter av bor som läcker från brunnar och gör att grödor torkar ut. Dessutom avslöjar våra undersökningar väsentligt förhöjda koncentrationer av bor, arsenik och litium i närliggande floder jämfört med andra regioner”, skriver de i rapporten Inverkan av prospekteringsaktiviteter av en potentiell litiumgruva på miljön i västra Serbien från juli 2024.

Öppnandet av en gruva skulle äventyra livet för många lokala samhällen samt förstöra deras sötvattenkällor, jordbruksmark, boskap och tillgångar, enligt forskarna.

Litium

Litium utgör endast 20 miljondelar av jordskorpans totala kemiska sammansättning.

Metallen används i till exempel batterier, glas och keramik samt inom metallurgi.

Sydamerika har de största litiumreserverna. Andra stora förekomster finns i Portugal. De största producenterna i världen är Australien (54 procent), Chile (23 procent) och Kina (10 procent).

Sveriges geologiska undersökning (TT)
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV