Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Värmebölja runt Medelhavet omöjlig utan våra utsläpp

Akropolis

Den värmebölja som hållit flera Medelhavsländer i ett järngrepp under juli månad skulle ha varit praktiskt taget omöjlig – om det inte hade varit för våra utsläpp av växthusgaser. Det enligt en färsk analys från forskarnätverket World Weather Attribution. 

Farlig hetta har svept över medelhavsländerna i juli, med temperaturer tidvis över 40 grader.  Som en följd av de höga temperaturerna har omfattande skogsbränder härjat i Grekland och Portugal och från Marocko har det kommit rapporter om flera dödsfall relaterade till hettan, efter att temperaturen nådde 48 grader. I Paris har tävlande försmäktat i hettan. För att ta reda på vilken roll som klimatförändringarna spelat för att skruva upp temperaturen, har en grupp forskare analyserat klimatdata för att jämföra hur den här typen av väderhändelser har förändrats med dagens uppvärmning, mot den kallare förindustriella tiden.  

”Den extrema värmen i juli hade varit omöjlig om inte människan hade värmt upp planeten genom att bränna fossila bränslen som olja, kol och gas, och med andra aktiviteter som avskogning”, skriver forskarna i ett pressmeddelande. 

Extremvärmen under juli månad i Spanien, Grekland, Portugal, Marocko och Frankrike var 2,5-3,3 grader varmare än om vi inte hade fyllt atmosfären med växthusgaser, skriver forskarna vidare. 

– Så länge människor bränner olja, gas och kol kommer värmeböljorna att bli varmare och fler människor att dö i förtid. Den goda nyheten är att vi inte behöver någon magisk lösning för att förhindra att saker och ting blir värre. Vi vet exakt vad vi behöver göra och har den teknik och kunskap som krävs för att göra det, ersätta fossila bränslen med förnybar energi, stoppa avskogningen. Ju snabbare vi gör detta, desto bättre, säger Friederike Otto, senior lektor vid Imperial College i London i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV