Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Flera länder uppmanar till att lämna Libanon

Det israeliska luftförsvarssystemet skjuter för att avvärja en raketattack från Libanon under natten till söndagen.

Frankrike uppmanade under söndagen sina medborgare att lämna Libanon på grund av det förvärrade säkerhetsläget. Flera andra länder har den senaste tiden gjort samma sak, inklusive Sverige.

Frankrike uppmanade under söndagen sina medborgare i Libanon att lämna landet ”så snart som möjligt”.

”I ett mycket flyktigt säkerhetssammanhang uppmärksammar vi återigen franska medborgare, särskilt de som passerar (genom landet), på det faktum att direkta kommersiella flyg och sådana med mellanlandningar till Frankrike fortfarande är tillgängliga, och vi uppmanar dem att göra sina arrangemang nu för att lämna Libanon så snart som möjligt”, skriver Frankrikes utrikesministerium i ett resemeddelande för Libanon, rapporterar France 24

USA och Storbritannien gjorde liknande uttalanden under lördagen, med uppmaningar om att ”lämna nu”, och ”med vilken tillgänglig biljett som helst”.

Sverige har också uppmanat svenskar att ta sig hem från Libanon, och under fredagskvällen meddelades att ambassaden i Beirut stängs för åtminstone augusti månad. 

Säkerhetsläget i området har förvärrats, sedan 12 barn och ungdomar dödades i en raketattack i de av Israel annekterade Golanhöjderna den 27 juli. Israel har beskyllt libanesiska Hizbollah för attacken och sedan dess har Hizbollas befälhavare Fuad Shukr dödats i en attack mot Beirut. Den 31 juli dödades också Hamasledaren Ismail Haniya under ett besök i Irans huvudstan Teheran. 

Irans högsta andliga ledare, Ali Khamenei, har utlovat hämnd mot Israel för det inträffade och Hizbollahs generalsekreterare Hassan Nasrallah sa i veckan att konflikten med Israel har ”gått in i en ny fas”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV