Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Våldsamma upplopp i Storbritannien efter rasistiska spekulationer

Demonstranter kastar sten mot polisen.

Mer än 90 personer har gripits efter att flera våldsamma upplopp ägt rum i brittiska städer under lördagen. Stämningen i landet har trissats upp den senaste veckan efter måndagens knivdåd i Southport där tre barn dödades, något som följts av rasistiska spekulationer om gärningsmannen.

Det var efter knivdådet i staden Southport i måndags där tre barn dödades som spekulationer om den 17-åriga gärningsmannens bakgrund började spridas. Högerextrema grupper påstod, felaktigt, att gärningsmannen var en asylsökande som kommit med båt till landet. I själva verket är han född i Lancashire, rapporterar The Guardian

Det har dock inte hindrat högernationalistiska grupper från att planera nya demonstrationer, och under lördagen hölls demonstrationer som urartade i upplopp i flera städer: Hull, Liverpool, Bristol, Manchester, Stoke-on-Trent, Blackpool och Belfast. På vissa håll plundrades butiker och poliser attackerades med tegelstenar, flaskor och fyrverkeripjäser. I Liverpool fick en polis en stol i huvudet, rapporterar BBC

Flera antirasistiska motdemonstrationer hölls också. I Liverpool samlades några hundra anti-fascistiska demonstranter under dagen och skanderade ramsor som ”flyktingar är välkomna hit” och ”nazistiska avskum, bort från våra gator”.

Upploppen beskrivs av The Guardian som ”det värsta utbrottet av civil oordning i Storbritannien på mer än ett decennium”, och under lördagen sammanträdde nytillträdde premiärminister Keir Starmer med flera ministrar där han sa att polisen fått fullt stöd för att tackla extremismen som försöker ”att så hat genom att skrämma samhällen”. Han konstaterade också att yttrandefriheten och de våldsamma scener som synts på gatorna de senaste dagarna är två ”mycket olika saker”.

Desinformation

En anledning till att desinformation spreds om gärningsmannen på sociala medier uppges vara Elon Musks beslut nyligen att återigen tillåta högeraktivister tillbaka på sin plattform X (tidigare Twitter). 

– Den första desinformationen och ilskan begicks av individer på Twitter, till exempel, som tidigare har deplattformerats, sa Joe Mulhall, forskningschef på antifascismorganisationen Hope not Hate, till The Guardian.

Det har också cirkulerat rykten på sociala medier om att muslimer knivhuggit två personer i staden Stoke-on-Trent, något som polisen bestämt dementerat.

”Det finns människor där ute, inte ens i det här landet, som cirkulerar och eldar upp hat, splittring och oro i samhällen som de inte bryr sig om, inte känner till och inte förstår”, sa en talesperson för National Police Chiefs’ Council, NPCC, enligt The Guardian.

Flera nya demonstrationer och motdemonstrationer är planerade under söndagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV