Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Allvar och glädje under Pride i Stockholm

Prideparad med klänning med ballonger i regnbågens färger.

Musik, dans, regnbågsfärger och politiska budskap blandades under prideparaden som gick genom Stockholm under lördagen. 

Omkring 50 000 deltagare och en halv miljon åskådare var på plats för årets prideparad i Stockholm. Liksom andra år var paraden full av musik, fest, glitter och regnbågsfärger, samtidigt som viktiga budskap lyftes fram. Organisationen RFSL paraderade med banderollen ”Marching for those who can’t”. 

– Många Hbtq-personer känner sig otrygga i Sverige och man upplever att närmiljön är otrygg. Det behöver vi ta på allvar. Jag tänker att politiker har ett jättestort ansvar här att faktiskt jobba för att öka tryggheten i Sverige, säger RFSL:s förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala till Svt:s reporter under kanalens livesändning

Han fortsätter: 

– Ett annat stort problem är att det finns många länder i världen där det är olagligt att vara homosexuell eller hbtq-person, och där behöver vi också sätta press på de länderna att ändra sin lagstiftning. 

Många andra deltagare lyfte fram glädjen i att vara på plats, och vikten av att alla hbtqi+-personer ska kunna få vara sig själva.

Jonas Gardell, som gått med i paraden sedan 1979, och som i år går tillsammans med Regnbågsfonden, säger till Svt att paraden både är en kamp och en fest. 

– Varje gång paraden går genom Stockholm som en elektrisk våg av kärlek och inkluderande och tolerans, är en dag då man förstår att vi kan inte förlora, för vi är så många fler än de andra. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV