Drygt 175 000 människor går en förtida död tillmötes varje år i Europa, visar siffror från Världshälsoorganisationen, WHO.
Den europeiska regionen, dit WHO räknar 53 länder, är den region i världen som värms upp snabbast av klimatförändringarna: här går temperaturökningen ungefär dubbelt så snabbt jämfört med genomsnittet för världen.
Det syns också på statistiken över förtida värmerelaterade dödsfall. I hela världen beräknas 489 000 människor ha dött i förtid varje år under perioden 2000 – 2019 på grund av värme och extremvärme. 36 procent av dessa dödsfall, cirka 175 000 årligen, sker i Europa.
De uppseendeväckande siffrorna gjorde att FN:s generalsekreterare António Guterres nyligen uppmanade världen till att agera mot utvecklingen.
– Vi vet vad som driver det: fossilbränsleladdade, mänskligt inducerade klimatförändringar. Och vi vet att det kommer att bli värre. Extremvärme är det nya onormala. Men den goda nyheten är att vi kan rädda liv och begränsa dess inverkan, sa han i ett uttalande.
Guterres lyfte fyra områden där mer behöver göras. Det första handlar om att ta hand om de mest sårbara personerna i samhället.
– De som är mest utsatta när kvicksilvret skjuter i höjden inkluderar de fattiga i städerna. Gravida kvinnor. Människor med funktionshinder. Äldre människor. De mycket unga, de sjuka, de fördrivna och de fattiga – som ofta bor i undermåliga bostäder utan tillgång till kyla.
För det andra tryckte hand på att bättre skydda arbetare mot extremvärmen.
– I Asien och Stillahavsområdet utsätts nu tre av fyra arbetare för extrem värme. Mer än åtta av tio i arabstaterna, mer än nio av tio i Afrika. Samtidigt har Europa och Centralasien den snabbast ökande arbetsstyrkan som exponeras för överdriven värme, sa Guterres och poängterade att lagar och förordningar måste återspegla den verklighet med extrem värme som vi upplever idag.
För det tredje påpekade han att samhällen behöver bli mer motståndskraftiga, med hjälp av forskning, fakta och handlingsplaner för värme och extremvärme.
Sist men inte minst påminde han om att den ökande värmen bara är ett av många symptom på världens klimatpassivitet, och skickade ett tydligt budskap till världens ledare.
– De måste agera som om vår framtid hänger på det – för det gör den. Alla länder måste senast nästa år leverera nationellt fastställda bidrag – eller nationella klimathandlingsplaner – anpassade till att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader Celsius.
Han gav också en känga till ledare som ger tillstånd till ny fossilutvinning.
– Jag måste nämna den flod av fossilbränsleexpansion vi ser i några av världens rikaste länder. Genom att underteckna en sådan ökning av nya olje- och gaslicenser signerar de bort vår framtid.