Regeringen vill bygga nya reaktorer och har skrivit under ett avtal om kärnkraftsamarbete med USA. Syftet är att fördjupa samarbetet och kunskapsutbytet, menar energi- och näringsminister Ebba Busch.
Det ”memorandum of understanding“ (samförståndsavtal) som energi- och näringsminister Ebba Busch har signerat tillsammans med USA:s energiminister Jennifer Granholm har inga konkreta exempel på hur den nya kärnkraften ska komma till stånd.
Men avtalet ska stärka samarbetet mellan länderna genom att utbyta “erfarenheter i frågor som rör policy, forskning och innovation kopplat till bland annat leverantörskedjor, finansieringsmodeller, kompetensförsörjning och utveckling av avancerat kärnkraftbränsle“, skriver regeringen.
– Sverige och USA ska nu samarbeta om kärnkraft. Det är bra för Sverige. Det är bra för USA, det är bra för jobb och konkurrenskraft. Vi har långvariga och goda relationer och jag ser fram emot att stärka samarbetet och kunskapsutbytet på kärnkraftområdet, säger energi- och näringsminister Ebba Busch, i ett pressmeddelande.
De båda ministrarna träffades under onsdagen i Washington i USA.
Inom teknikområdet planerar regeringen att samarbeta med USA vad det gäller utvecklandet av små modulära reaktorer (SMR), kärnavfallshantering och kärnkraftsäkerhet, står det i samförståndsavtalet.
Regeringens mål är att bygga ny kärnkraft med total effekt om minst 2 500 MW som ska kunna finnas på plats senast år 2035.