Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Inget fracking-förbud med Kamala Harris

Fracking har blivit en vanlig metod för gasutvinning i bland annat Pennsylvania (bilden).

Kamala Harris har tidigare uttalat sig positiv till att införa ett förbud mot den kontroversiella olje- och gasutvinningsmetoden fracking. Men det kommer inte att bli något förbud om hon blir president, har hennes kampanj konstaterat.

När Harris under 2020 kandiderade för att bli presidentkandidat så sade hon att ”jag är fast besluten att få igenom en Green new deal, skapa rena jobb och äntligen sätta stopp för fracking en gång för alla”, rapporterar The Guardian

Men som vice president har hon följt Joe Bidens linje i frågan, vilket innebär att det är tillåtet, men med vissa skärpta regler kring utsläpp av metangas.

Den senaste tiden har dock Donald Trump utmålat henne som en stor fracking-motståndare i hopp om att få henne att förlora röster i fracking-delstater som exempelvis Pennsylvania.

Dementerar Trumps påståenden

Det har nu fått Harris och hennes kampanj att bli tydliga med att det inte längre är fråga om ett förbud.

– Trumps falska påståenden om frackingförbud är ett uppenbart försök att distrahera från hans egna planer att berika olje- och gaschefer på medelklassens bekostnad, sade en kampanjtalesperson för Harris enligt The Guardian. 

Samtidigt är det en stor skillnad mellan Harris och Trumps klimatpolitik och flera miljöorganisationer har de senaste dagarna ställt sig bakom Kamala Harris, liksom klimatprofiler som Al Gore.

Samtidigt försöker andra få henne att ta steg mot en än mer ambitiös klimatpolitik. Organisationen Sunrise movement, som bland annat förespråkar en Green new deal, har skrivit ett öppet brev till Harris där de uppmanar henne att ”lägga fram en stark vision för att få ekonomin att fungera för vanliga människor och säkerställa en beboelig framtid för oss alla”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV