Startsida - Nyheter

Radar

Transpersoners utsatthet lyfts på årets Pride

Pride tåg med regnbågsflaggor

I dag drar Stockholm Pride i gång. Årets festival vill lyfta betydelsen av att inkludera hbtq-personer som lever i konservativa miljöer och transpersoner. 
– De kan känna sig osynliggjorda. Vi vill visa att det finns en community som ställer upp för dem, säger Michal Budryk, ordförande.

Årets tema på Stockholm Pride är ”Starkare tillsammans”. Den främsta orsaken är det hårdare politiska klimatet och det höjda tonläget i den offentliga debatten mot transpersoner, som skett under det senaste året. Särskilt i kölvattnet av könstillhörighetslagen. 

– Alla upplever inte transfobin. Vi vill visa för de mer utsatta i communityn att de inte är ensamma. Vi vill också påminna andra delar av communityn vikten av solidaritet, säger Michal Budryk, ordförande för Stockholm Pride.

En annan grupp som är extra utsatt är hbtq-personer som växer upp i konservativa miljöer, bland annat i hederskontext. Därför är det Sara Mohammad, människorättsaktivist och grundaren till Riksorganisationen GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime, som håller festivalens invigningstal.

– Hbtq-personer som lever i mer konservativa miljöer kan känna sig mer ensamma ibland. Vi vill visa att det finns en community som ställer upp för dem, säger Michal Budryk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV