Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Norra Europa drabbas värst

Rök mot mörk himmel och elmaster på andra sidan snöiga hustak.

Det är inte bara själva kärnvapnen som hotar oss – atomvintern som följer på ett kärnvapenkrig kan skapa svält under flera år och miljarder människor kan dö, skriver J Torben Staehr.

DEBATT. Varför vet så få att de allra flesta som dör av atomkrig dör av atomsvält? Redan efter två år kan drygt tio gånger fler människor ha dött av svält än av kriget självt. Atomsvälten beror på att atombombernas sot blockerar solen och skapar en atomvinter som varar flera år. Atomvintern gör att skördarna mer eller mindre uteblir i stora delar av världen och att havsfisket och boskapen tar mycket stor skada. Soten blir ett globalt problem som inte försvinner helt förrän efter cirka femton år.

Även om det bara är ett litet atomkrig långt borta, som till exempel mellan Indien och Pakistan, drabbas norra Europa värst av den följande atomvintern, och två miljarder av världens cirka åtta miljarder människor beräknas dö. Vid ett fullskaligt krig mellan USA och Ryssland beräknas fem miljarder människor dö. 

Sotspridningen kan man beräkna korrekt eftersom de klimatmodeller man använder har kunnat förutse effekterna av vulkanutbrott och av de stora skogsbränder som härjade Kanada 2017.

Vid kärnvapenprov briserar bomben i markplan och i landskap där det inte finns så mycket som kan brinna. Vid kärnvapenkrig blir eldstormarna mycket värre eftersom man, för att göra maximal skada, i stället låter bomben brisera en bit ovanför marken, och eftersom det finns så mycket mer som kan brinna i städer, industriområden och normal landsbygd. Bomben eldar då upp allt under sig och bildar därför enormt mycket mer sot än vid en provsprängning. En vätebomb med motsvarande 300 000 tons trotyls sprängkraft mot en stad som New York bildar en eldboll med minst elva kilometer i diameter. 

Briserar en atombomb med 10 000 000 tons sprängverkan 320 kilometer högt upp, så förstörs istället i stort sett all elektronik av en elektromagnetisk puls, EMP, i ett område stort som Europa. 

Terrorbalans är också terrorism!

Kommer de levande att avundas de döda? 

Politiker: Avstå från hämnd!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV