Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

LUG varnar för fruktansvärt våld i Sudan

människor som har flytt sudan

Civila är utsatta för urskillningslöst våld med tortyr och sexuella övergrepp, skriver Läkare utan gränser (LUG) i sin nya rapport om kriget i Sudan.

Sedan kriget startade i april 2023 har den sudanesiska armén och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) utfört systematiska våldshandlingar mot den egna befolkningen. Det menar Läkare utan gränsers rapport, A war on people: The human cost of conflict and violence, som beskriver hur konflikten har lett till en samhällskollaps där skyddet för de civila har försvunnit.

”Lokalsamhällen möter urskillningslöst våld, mord, tortyr och sexuellt våld samtidigt som det pågår ständiga attacker mot sjukvårdspersonal och sjukvårdsinrättningar,” skriver LUG i ett pressmeddelande.

Det finns inga exakta siffror på hur många som har dött eller skadats i kriget men Läkare utan gränser har vårdat tusentals patienter med skador som har varit orsakade av explosioner, skottskador eller sticksår.

En sjukvårdsarbetare vid al-Nao-sjukhuset beskriver för LUG:s observatörer följderna av attacker mot ett boendeområde i staden.

– Omkring 20 personer dog när de precis kommit till sjukhuset, en del var döda när de kom fram. De flesta av dem kom med händer eller ben hängandes halvt amputerade. Några hade bara en liten huddel som höll ihop två kroppsdelar. En patient kom in med ett amputerat ben med sin anhöriga bakom sig som bar på resten av benet.

Sexuellt våld

Särskilt i Darfur sker många övergrepp med sexuellt och könsbaserat våld. När LUG frågade 135 överlevare i ett flyktingläger i Tchad på gränsen till Sudan svarade 90 procent att de hade utsatts för övergrepp av en militärklädd förövare, 50 procent förgreps i sitt eget hem och 40 procent utsattes för flera förövare.

Läkare utan gränser har också dokumenterat vittnesmål som berättar om våld riktat mot etniska grupper i Darfur som inte tillhör majoritetsgrupperna.

Situationen i landet gör det svårt att upprätthålla sjukvårdssystemet som utsätts för omfattande attacker och plundringar. Olika humanitära och medicinska organisationer hindras aktivt från att bistå med stöd.

– De stridande parternas våld förvärras av alla hinder. Genom att blockera, lägga sig i och begränsa tillgången till sjukvård när människor behöver det mest. Stämplar och signaturer kan vara precis lika dödliga som kulor och bomber i Sudan, säger Vickie Hawkins, Läkare utan gränsers generalsekreterare i Nederländerna.

Hon tillägger:

– Vi uppmanar alla stridande parter att göra det möjligt att öka det humanitära stödet och framförallt att upphöra med detta sanslösa krig mot befolkningen. Attacker mot civila, civil infrastruktur och bostadsområden måste upphöra omedelbart.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV