Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Rekordhårda domar mot brittiska klimataktivister – döms till fem års fängelse

demonstrant grips av brittisk polis

Fem aktivister från miljöorganisationen Just stop oil har dömts till fängelse i Storbritannien efter att ha stoppat trafiken på en stor motorväg. Domaren kallar agerandet för fanatiskt och dömde ledare Roger Hallam till fem års fängelse.

Det var efter en aktion där medlemmar ur gruppen Just stop oil stoppade trafiken på motorvägen M25 i London som de greps av polis. Innan aktionen hade en av grundarna, Roger hallam, lovat att skapa “den största störningen i brittisk modern historia” för att försöka förmå regeringen att gå med på Just stop the oils krav, vilka bland annat innefattar ett stopp för olje- och gasutvinning i Nordsjön, rapporterar The Guardian.

Domaren Christopher Hehir argumenterade i domen att även om det är konstaterat att människan skapar klimatförändringar och att många oroar sig för dem, har Just stop oil passerat en gräns när de struntar i grundläggande principer som demokrati och att följa rådande lagar.

– Faktum är att var och en av er har passerat en gräns från när ni gått från att vara engagerade kampanjare till fanatiker, sade Christopher Hehir, rapporterar The Guardian.

Han fortsatte:

– Er fanatism gör er oberörda över era medmänniskors rättigheter och de störningar och skador de måste uthärda, bara för bara för att ni ska kunna visa upp era åsikter.

Sprayat Stonehenge

Just Stop Oil har utfört flera uppmärksammade aktioner sedan gruppens bildande i början av 2022, bland annat har aktivister sprayat orange färg på Stonehenge, stoppat sportevenemang och kastat soppa på van Gogh-tavla, något som Syre tidigare har rapporterat om.

Gruppen använder civilt motstånd och olika typer av aktioner för att stoppa exploateringen av fossila bränslen.

Roger Hallam, som även är en av medgrundarna till Extinction rebellion, dömdes till fem års fängelse och de övriga fyra till fyra års fängelse, vilket är de längsta domarna hittills i Storbritannien för liknande brott.

”Mörk dag”

De hårda domarna har mötts av starka reaktioner från andra miljöorganisationer och nu uppmanas den nya Labour-regeringen att göra det möjligt att utföra fredliga protester och civilt motstånd utan rädsla för att hamna i fängelse.

Bland annat kommenterar Greenpeace brittiska programdirektör Amy Cameron fängelsedomarna med att detta inte är något unikt utan en följd av flera repressiva nya lagar som införts under Tories-regimen.

– Det här är en mörk dag för rätten att protestera, vilken är en grundpelare i vår demokrati. Utan den skulle vi inte ha någon rösträtt för kvinnor, grundläggande arbetarrättigheter eller fått till ett slut på kolanvändning och kommersiell valfångst. Vad är det för slags land som låser in människor i flera år för att planera en fredlig demonstration? säger hon i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV