Startsida - Nyheter

Zoom

Konspirationsteorier efter mordförsöket på Trump

Alex Jones

Ledande högerextrema konspirationister hävdar att mordförsöket på Donald Trump utfördes av den ”djupa staten” och Vita huset. Alex Jones, dömd att betala miljardbelopp i skadestånd till offer för skolskjutningen i Sandy Hook, och nazisten Nicholas Fuentes, som nyligen återkommit till X efter Elon Musks övertagande, är centrala i spridandet.

”Maximum red alert! The globalist deep state is desperate and will try to kill Trump again”, på svenska: ”Maximal röd varning! Den globalistiska djupa staten är desperat och kommer att försöka döda Trump igen.” Rubriken toppar en av de mest inflytelserika högerextrema konspirationistiska hemsidorna, Infowars. Sajten är Alex Jones, som varit i fronten för att skapa och promota konspirationsteorier i minst två decennier. Jones är en anhängare av Donald Trump, som gästade hans radiopodd redan 2015.

Alex Jones samlade in pengar till demonstrationerna, som han också deltog i, och som kulminerade i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Den 6 januari, strax innan marschen till Kapitolium, lade han ut ett videoklipp där han hänvisade till USA:s självständighet från Storbritannien.

”Vi förklarar 1776 mot den nya världsordningen… Vi måste förstå att vi är under attack, och vi måste förstå att detta är 2000-talets krigföring och anta en krigsberedskap.”

Alex Jones har tvingats till personlig konkurs efter att han 2022 dömdes att betala över en miljard dollar i skadestånd för att han under flera år drivit en hetskampanj mot familjerna till offren för skolskjutningen i Sandy Hook 2012. Jones hävdade bland annat att skjutningen aldrig ägt rum och att föräldrar som mist barn i skottlossningen agerade skådespelare.

Alex Jones är drivande i att sprida konspirationsteorier efter mordförsöket på Trump. Foto: skärmdump.

”Djupa staten bakom mordförsöket”

På söndagen lade Jones ut ett klipp på Infowars och på den sociala medieplattformen X. Han kallar klippet en varning och lägger skulden för mordförsöket på Donald Trump på den ”djupa staten”, som i högerextrema och konspirationistiska sammanhang syftar på en påstådd hemlig grupp som styr regeringen och institutioner som rättsväsendet och militären.

Alex Jones hävdar att Donald Trump kommer att råka ut för fler mordförsök. Han menar att ”den djupa statens” motiv att vilja döda Trump är att han vill ha fred, till skillnad från ”globalisterna som vill ha fullt ut krig med Ryssland”.

”Detta kommer från toppen i Bidenadministrationen (…) Detta är den djupa staten. Trump är i maximal fara att utsättas för förgiftning, bilbomber. Globalisterna kan kapa ett flygplan och störta in i Mar-a-Lago”, varnar Jones. Klippet har på sociala medieplattformen X fått nära 2 miljoner visningar.

Nazist: ”Israel kan ligga bakom”

En annan som pumpar ut konspirationsteorier kring mordförsöket på Donald Trump är den amerikanska nazisten Nicholas Fuentes. Han välkomnades tillbaka till X efter att Elon Musk köpt plattformen, som då hette Twitter. Fuentes menar att Trump har utsatts för en ”fälla”. Enligt Fuentes finns det två aktörer med motivet att döda Trump. Det ena är att den ”djupa staten” som är rädd för att NATO ska ge upp i kriget mellan Ryssland och Ukraina. Den andra aktören med motiv, enligt Fuentes är den israeliska underrättelsetjänsten, som han menar vill ersätta Trump med en republikan som är mer villig att stödja Israels krig i Gaza.

Stor spridning på sociala medier

Även BBC har uppmärksammat att konspirationsteorier har börjat flöda. ”Inom några minuter efter nyheten om mordförsöket på före detta president Donald Trump började ordet ’staged’ trenda på plattformen X i USA”, rapporterar BBC och skriver att ordet ofta används i konspirationsteorier på sociala medier för att ifrågasätta attacker eller skjutningar.

BBC skriver även att det är anmärkningsvärt hur stor spridning konspirationsteorierna fått och att de ofta säljs in med legitima frågor om säkerhetsbrister. Även kända politiker har understött konspirationsteorier. Kongressledamoten Mike Collins från Georgia skrev på X att ”Joe Biden skickade ordern”, rapporterar BBC.

De amerikanska konspirationsteorierna kring mordförsöket på Donald Trump börjar även nå den svenska högerextrema och konspirationistiska miljön och sprids av högerextrema profiler som Ingrid Carlqvist.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV