Startsida - Nyheter

Energi · Kultursvepet

Höstens böcker

Bruno K Öijer släpper sin första diktsamling på tio år i höst.

Snart är det höst och med den väntar många nya böcker. Vi har tittat djupt i förlagens kataloger och fiskat upp några av böckerna som man kan se fram emot. Trevlig läsning!

Folkbokförd i rännstenen – Tommy Sundvall 

Serieroman
Utgivningsdag: 2024-08-15
Förlag: Galago

Den rebelliska trion Morris, John och Hunter som vi först kunde följa i Sundvalls förra serieroman Äventyr i senkapitalismen återkommer i den här. De tre lever under devisen ”Hellre fattig och vettig än rik och en jävla idiot”, men på något sätt måste de ju leva också och de kommer därför på en rad påhittiga sätt att tjäna pengar på. Allt ifrån att sälja fryspizzor till att städa herrklubbar och köra hästfoder. Tommy Sundvalls serier är vilt underhållande men också rasande kritiska till gig-ekonomin och det moderna klassamhället.  

Växla ringar med mörkret – Bruno K Öijer 

Poesi
Utgivningsdag: 2024-09-02
Förlag: Wahlström & Widstrand

Det har gått tio år sedan Bruno K Öijers förra diktsamling och femtio år sedan debuten. Att en av Sveriges mest populära poeter släpper en ny bok är något av en sensation. Bruno K Öijer har själv sagt att inspirationen till den här boken kom från en dröm om en kvinna som bytte ut sitt revben mot en rad ur en dikt. 

Öijer är också känd för sina suggestiva framträdanden och precis som efter hans tidigare diktsamlingar kommer även denna att följas av en turné genom Sverige. Premiären sker i hans födelsestad Linköping den 9 oktober och den avslutas i december med två föreställningar på Cirkus i Stockholm. 

Medan vi lever: tankar om existensen – Nina Björk 

Fackbok
Utgivningsdag: 2024-09-02
Förlag: Wahlström & Widstrand

”En intellektuell självhjälpsbok i scrollandets tid” – så beskrivs Nina Björks nya bok där hon diskuterar ämnen som autencitet, kärlek, tillit och modernitetens löfte om frihet och självständighet för individen. Nina Björk debuterade 1996 med Under det rosa täcket som i dag ses som en feministisk klassiker. Hon har sedan dess bland annat skrivit om synen på pengar och människors värde i Lyckliga i alla sina dagar (2012), om Rosa Luxemburg i Drömmen om det röda (2016) och senast om frihet i Om man älskar frihet (2020). 

Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg. Foto: Stina Stjernkvist

Högt över havet: Så övergav Sverige alliansfriheten – Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg 

Fackbok
Utgivningsdag: 2024-09-18
Förlag: Albert Bonniers

Det har kallats för en av de snabbaste omsvängningarna i modern svensk historia. Från att ha varit hårdnackade Nato-motståndare svängde Socialdemokraterna på bara några veckor efter Rysslands invasion av Ukraina. Vad var det egentligen som hände som fick Sverige att så snabbt lämna en tvåhundraårig alliansfrihet? I den här boken skildrar de politiska journalisterna Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg hur diskussionerna gick och den långa och skakiga vägen fram tills vi faktiskt blev medlemmar i Nato. 

Ida Ölmedal, författare och kulturchef på Svenska Dagbladet. Foto: Daniel Wester

Där man bränner böcker: Berättelser om förbjudna ord och utrensad litteratur – Ida Ölmedal 

Fackbok
Utgivningsdag: 2024-09-20
Förlag: Albert Bonniers

De senaste åren har diskussionen om att bränna böcker fått förnyad fart, inte minst på grund av flera uppmärksammade koranbränningar. Borde det vara lagligt att bränna böcker? Och ska man göra någon skillnad på religiösa skrifter och annan litteratur? Ida Ölmedal, kulturchef på Svenska Dagbladet, följer trådarna bakåt i tiden och undersöker vilken typ av litteratur som har ansetts som farlig. 

Pythian pratar – Liv Strömquist 

Serieroman
Utgivningsdag: 2024-09-27
Förlag: Norstedts 

Antalet självhjälpsböcker som förklarar för oss vad vi ska äta, hur vi ska motionera och de bästa knepen för ett långt liv är närmast oöverskådligt. Men sällan ställs frågan varför vi ska leva länge? Vad är poängen med alltihop? 

Liv Strömquist kallar sin nya serieroman för en självhjälpsbok mot självhjälp. Hon skildrar olika självhjälpsgurus genom historien, alltifrån 1300-talshelgonet Katarina av Siena som försökte svälta sig själv till döds till instagrampsykologen Nicole LePera. Med sin träffsäkra humor gör hon sedan än en gång upp med olika samtidsfenomen. Ett måste för alla som läst och älskat hennes tidigare böcker, så som Inne i spegelsalen och Den rödaste rosen slår ut.  

Tältboken: Att göra det omöjliga möjligt – Lars Jacob Jakobsson och Peter Wahlqvist 

Fackbok
Utgivning: sept 2024
Förlag: Ordfront

Tältprojektet 1977 skulle kunna ses som kulmen på den svenska musikrörelsen. Ambitionerna var höga, man skulle turnera genom Sverige med ett stort cirkustält och spela upp en pjäs där man gestaltade arbetarrörelsens historia, från August Palm till Olof Palme.  Med på projektet var bland andra Ulf Dageby och Totta Näslund från Nationalteatern, Sven Wollter, Eva Remaeus, Johannes Brost och många fler. Totalt spelade de nästan hundra föreställningar som sågs av runt 100 000 personer. Den här boken beskriver projektet både i ord och i bild och vill förmedla inspiration och hopp i till synes hopplös tider. 

Andreas Cervenka. Foto: Thron Ullberg

Fuskbygget – Andreas Cervenka 

Fackbok
Utgivningsdag: 2024-11-01
Förlag: Albert Bonniers

Andreas Cervenkas förra bok, Girig-Sverige, slog ner som en bomb. Där visade han hur Sverige har gått från att vara ett av länderna med högst skatt i världen till att bli ett paradis för miljardärerna. I den här uppföljaren beskriver han hur bostadsmarknaden har förändrats och hur många i dag inte har tak över huvudet, samtidigt som andra tjänar enorma summor på att låna ut pengar och handla med bostäder. Med sin bakgrund som ekonomijournalist har Cervenka en förmåga att beskriva komplicerade skeenden på ett både initierat och lättbegripligt sätt.

Några till böcker att se fram emot:

Den siste idealisten – Anders Burman (augusti)

Min kärlek till detta folk – Johanna Westeson (augusti)

Barbar – Amina Elmi (september)

Kravsamhället – Andreas Magnusson (september)

Hem mina hem – Fatima Klanco Al Mulki (oktober)

Att vinna ett informationskrig – Peter Pomarantsev (oktober)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV