Den administrativa domstolen i München beslutade på måndagen att Tysklands inhemska underrättelsetjänst i Bayern får övervaka den regionala avdelningen av det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland (AfD) som en misstänkt extremistgrupp.
Domstolsbeslutet innebär att underrättelsetjänsten nu kan använda sig av undercover-agenter och avlyssnade kommunikationer för att övervaka gruppen. Domstolen avvisade AfD:s överklagande av övervakningen som grundlös och betonade att tusentals sidor med bevismaterial från offentligt tillgängliga källor — inklusive chattar och utdrag från tal — visar att AfD har en anti-konstitutionell inriktning.
Bevisen som lades fram inkluderar rasistiska och antimuslimska uttalanden och antidemokratiska yttranden från AfD-medlemmar och partifunktionärer, enligt domstolen, rapporterar Deutsche Welle.
AfD:s egen delstatsordförande Stephan Protschka sade i början av domstolsförhandlingen att han inte förväntade sig att överklagandet skulle lyckas i den administrativa domstolen, efter att ha förlorat i två lägre instanser.
Det bayerska konstitutionsskyddet, som övervakar hot mot Tysklands demokratiska värden och institutioner, meddelade 2022 att de skulle börja övervaka AfD på delstatsnivå. Underrättelsetjänsten lovade att offentliggöra rapporter om sina fynd och uppgav att de skulle avstå från att använda undercover-agenter eller avlyssning tills en slutgiltig rättslig dom fallit.
I valet till Europaparlamentet den 9 juni blev Alternativ för Tyskland (AfD) näst största parti. I de fem delstaterna i östra Tyskland kom partiet på första plats.