Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Sverige sa ja till Chat control – V och MP misstog sig

Protest mot Chat control

Sent i tisdags kom beskedet att riksdagens justitieutskott godkänt den kontroversiella EU-förordningen kallad Chat control. De enda som reserverade sig var C och SD, med hänvisning till att förslaget fortfarande inte möjliggör krypterade tjänster. MP och V uppger i dag att misstag och missförstånd gjorde att de inte anmälde avvikande meningar.

Den 18 juni sa justitieskottet ja till Belgiens föreslagna kompromiss på EU:s CSAM-förordningen (Child sexual abuse material) som syftar till att hindra spridning av övergreppsmaterial på barn. Det var journalisten Emanuel Karlsten som avslöjade att regeringen hade drivit igenom ett svenskt ja utan att det hade förankrats i EU-nämnden.

Förslaget innebär att leverantörer ska skanna och granska allt innehåll som skickas mellan användare. Skillnaden i det här förslaget är att användarna behöver ge samtycke, det vill säga antingen tillåter du skanningen eller använder du appen endast för att skicka text utan bilder, videor eller länkar, då det är dessa som ska skannas.

Det innebär alltså att meddelandetjänster, som Facebook messenger, Signal, Telegram, Apples imessage, Whatsapp måste installera bakdörrar i programmen så att meddelanden kan avläsas.

Regeringen stöttar det omarbetade förslaget som den anser inte gör stort intrång på den personliga integriteten och förhindrar spridning av barnpornografi.

”Nu bedömer vi att viktiga steg har tagits i den riktningen. Regeringen är därför beredd att ta nästa steg och låta rådet och parlamentet inleda förhandlingar”, skriver Gunnar Strömmer (M) i en kommentar till TT.

Förslaget gick igenom med stöd av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Tidigare har de två sistnämnda varit emot, men nu sa endast Sverigedemokraterna och Centerpartiet nej.

V och MP: Misstag och missförstånd

Ilona Szatmári Waldau (V), ledamot i EU-nämnden, uppger till Dagens ETC att partiet inte tycker att det är ett bra förslag. På reporterns fråga ”om det varit ett bra tillfälle att uttrycka detta under justitieutskottets sammanträde” svarar Illona Szatmári Waldau:

– Det är alltid lätt att vara efterklok, men vi har inte bytt ställning i frågan och det är det viktigaste, säger hon till tidningen.

Enligt henne har det skett ett missförstånd på mötet i Justitieutskottet, där frågan behandlades.

– Det har inte påverkat utfallet och ledamöterna har inte röstat, men givet partiets position hade det varit tydligare att anmäla avvikande mening.

Enligt Rebecka Le Moine (MP), ledamot i EU-nämnden, begicks ett misstag och hennes parti blandade ihop förslagen, enligt TT.

– Det finns två olika versioner, dels rådets kompromissförslag som är så generellt i sina skrivelser att vi inte alls kan ställa oss bakom det, säger hon till nyhetsbyrån, och fortsätter:

– Dels ett förslag där vi i den gröna gruppen i EU-parlamentet har arbetat fram olika krav som vi har fått gehör för. Det ställer vi oss bakom.

2022 presenterade den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) ett mer genomgripande förslag som efter att ha landat i Europaparlament avvisades och ett nytt förslag togs fram. Därefter har nuvarande ordförandeland, Belgien, lagt fram ännu förslag där kritiserade delar kvarstår.

Enligt Le Moine är det mänskligt att missa ibland.

I morgon kan frågans framtid avgöras

Ulrika Liljeberg, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet, röstade nej till förslaget i justitieutskottet med hänvisning till att kompromissförslaget är för långtgående, trots möjligheten att säga nej till att bli skannad.

– Det vi väger det intresset mot är att många individer behöver ha tillgång till krypterade kommunikationstjänster. Till exempel utsatta människor och demokratirörelser, säger hon till SVT nyheter, och fortsätter:

– Att bryta krypteringen, där drar vi gränsen. Vi ser inte att det är säkerställt att det inte görs med det nuvarande förslaget.

Så sent som i valrörelsen till Europaparlamentet avvisade även Moderaterna och Liberalerna förslaget och riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) menar i en intervju i Expressen att även regeringspartierna sviker sina vallöften.

– Fredagen innan Europaparlamentsvalet stod Moderaternas toppnamn i SVT-studion och sa nej till Chat control. I dag, nio dagar efter valet går den moderatledda regeringen fram med det här i utskottet, säger han till tidningen.

Paarup-Petersen är också kritisk mot hur förslaget klubbades igenom, det vill säga att regeringen kom med förslaget till ”sittande bord” utan att utskottet hade haft tid att sätta sig in i det.

I morgon, torsdag, kommer frågan att behandlas i den så kallade ständiga representationen, Coreper, och finns en majoritet för förslaget bland medlemsländerna. Sedan inleds nästa steg i lagstiftningsprocessen, en förhandling mellan kommissionen, medlemsländerna och parlamentet.

Syre har sökt Rasmus Ling (MP) och Gudrun Nordborg (V) i justitieutskottet för kommenterer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV