På tisdag ska riksdagen rösta om det militära samarbetsavtalet DCA, som en majoritet av ledamöterna ställer sig bakom. Innan dess demonstrerar Svenska freds och Nätverket nej till Nato i Stockholm, och Syre har frågat några medborgare om deras inställning.
I torsdags kom utrikesutskottets betänkande om det så kallade DCA-avtalet, som riksdagen ska rösta om den 18 juni. Utskottet föreslår att riksdagen godkänner avtalet, som innebär att USA ges tillgång till militärbaser på svenskt territorium. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har reserverat sig mot förslaget.
Kritiken mot avtalet har varit omfattande och handlat om allt från att Sverige ger upp en del av sin suveränitet till risker för straffrihet för amerikansk personal och otydlighet om huruvida kärnvapen kan placeras på svensk mark. I betänkandet har en skrivning om nedrustningsavtalet NPT nyligen lagts till, men Svenska freds kontrade genast med att denna inte på något sätt utgör en garanti, vilket Syre skrev om i går. I morgon söndag står organisationen värd för en demonstration mot avtalet, på Sergels torg i Stockholm.
”DCA-avtalet är ett långtgående militärt avtal med USA som inte förankrats med svenska folket. Det riskerar att öppna upp för kärnvapen i Sverige, ge immunitet till amerikanska soldater och möjlighet för USA att öva och förhandslagra vapen som Sverige inte får inspektera”, skriver Svenska freds i eventpresentationen.
På måndag arrangerar Nätverket nej till Nato också en demonstration mot avtalet i huvudstaden, denna gång på Gustaf Adolfs torg.
ENKÄT
Den 18 juni röstar riksdagen om DCA-avtalet, som ger amerikansk militär tillgång till 17 svenska militärbaser under amerikansk jurisdiktion. Syre frågade några medborgare på stan om de känner till DCA-avtalet, och vad de tycker om det (efter att reportern beskrivit det som ovan i de fall där det behövdes).
Johanna Winter, 75, Malmö.
Känner du till DCA-avtalet?
– Ja. Att amerikanska styrkor i Sverige ska lyda under amerikansk lag.
Vad tycker du om det?
– När jag kom till Sverige för många år sedan fick jag en känsla av att Sverige ligger på månen, långt borta från jorden. Nu har Sverige kommit till jorden och då måste man anpassa sig till verkligheten och kolla vad som händer i världen, så att säga. Men eftersom jag inte vet vad det innebär i detalj kan jag inte säga om det är bra eller dåligt.
Tycker du vi borde folkomrösta om det?
– Alltså, ibland tycker jag att man borde vara tvungen att svara på vissa frågor innan man fick rösta, så att man vet vad man röstar om. Det skulle krävas väldigt mycket av folket att sätta sig in i.
Johannes Vidén, 39, Göteborg.
Känner du till DCA-avtalet?
– Nej.
Hur tycker du att det låter (efter reporterns förklaring)?
– Ja, ok, jag känner till det lite grann. Jag tycker väl att Nato är ett nödvändigt ont för freden i Europa, men med det inte sagt att det inte finns negativa saker. Men det har betytt mycket för Europas säkerhet, trots allt.
Tycker du vi borde folkomrösta om det?
– Nej, det skeppet har gått. Har vi nu gått med i Nato så har vi.
Isra Aswad, 21, Husby.
Känner du till DCA-avtalet?
– Nej.
Hur tycker du det låter (efter reporterns förklaring)?
– Det låter inte som att vi är självständiga. När det är svensk mark borde vi bestämma själva. Men vi är också med i Nato, så det är förståeligt att amerikansk militär tar över.
Tycker du vi borde folkomrösta om det?
– Det låter som att det angår militären mer än det angår mig.
Fatma Abdennour, 50, Göteborg.
Känner du till DCA-avtalet?
– Ärligt talat, nej.
Hur tycker du det låter (efter reporterns förklaring)?
– Det är jag helt och hållet emot. Det som verkar vara bra behöver inte vara bra, och det motsatta gäller också. Det är slutresultatet som avgör.
Tycker du vi borde folkomrösta om det?
– Ja, absolut! Just nu blir folket inte informerat om vad det handlar om och vad som kommer att hända. I slutändan, om det blir krig så handlar det inte om siffror. Det handlar om människor.
Lotta Otterstedt, 56, Malmö.
Känner du till DCA-avtalet?
– Nej.
Hur tycker du att det låter (efter reporterns förklaring)?
– Jag gillar inte stormaktstänkande överhuvudtaget. Men jag gillar samarbete över gränser, det är alltid bra, så länge man inte deltar i strider.
Tycker du vi borde folkomrösta om det?
– Jag bodde i Schweiz ett år, där hade man direktdemokrati och det gillade jag, att man får säga sitt i alla frågor. Å andra sidan är det rätt skönt att kunniga och insatta personer fattar beslut.