Startsida - Nyheter

Zoom

Fredspartiet Pax: ”Att krig måste finnas är bara en åsikt”

Man på stan intill skyltar som det står Pax på.

Alla vill ha fred men få tror det är möjligt. Det vill Magnus Drysén ändra på. Han har startat enfrågepartiet Pax som endast tar ställning ”mot krig och för fred”. Inför EU-valet kampanjar han med enkla medel runt om i landet, och när han besöker huvudstaden passar Syre på att få en pratstund.

Enligt Wikipedia är ett enfrågeparti ”ett politiskt parti som bara driver en fråga. Ofta saknar enfrågepartiet helt en ideologisk grund och konsekvent politik utanför denna enda fråga”. Det stämmer ganska väl in på Magnus Dryséns skapelse Paxpartiet, vars ”enda och högsta prioritet är fred”, som det står i partiprogrammet. Inför EU-valet bedriver Drysén kampanj på gator och torg runt om i landet, och en solig måndag i maj besökte han Stockholm med sin vagn på vilken skyltar med partiets namn och budskap monterats.

De flesta skulle beskriva frågan om fred som ytterligt komplex, men för Magnus Drysén är det enkelt.

– Alla jag pratar med vill ha fred. Sen har de sina ursäkter eller anledningar till varför det inte går. Och då är det generellt alltid någon annans fel, till exempel Putins fel eller Israels fel,  vapenindustrin fel eller människas natur.

Pax sjösattes i början av februari 2022, med sikte på riksdagsvalet. Några veckor senare invaderade Ryssland Ukraina, och det blev nästan omöjligt att tala om fred.

– Jag hade någon plan att gå ut med det, kontakta media och sådär. Men det blev obehagligt. Det var lite för jobbigt, för mycket hotfulla mothugg. Och ändå så var det enda jag stod för att vi ska sluta döda varandra och prata istället.

”Sluta döda, börja prata”

Möjligen kommer mothuggen också på grund av ett inlägg på partiets Facebooksida som lyder: ”Om Ukrainas president verkligen vill rädda liv så skulle han beordra sin militär att sluta kriga…”

– Det skrev jag ganska snart efter invasionen, så den är ju två år gammal. Och folk kan tycka att ja, men det är ju Putin som ska sluta. Självklart borde Putin sluta men han hade just då precis startat ett krig. Jag tycker bägge ska sluta döda. Det är det det går ut på. Men det kanske inte var bra uttryckt där.

Ska Ukraina inte försvara sig när de blir angripna?

– Självklart ska Ukraina ha rätt att försvara sig. Men vad jag saknar är viljan att söka fred, att få ett slut på dödandet så fort som möjligt. Jag upplever att det mer tycks handla om att vinna kriget, än att få ett slut på det. För är ambitionen att vinna så ser jag förutsättningar för ett väldigt långt krig med många döda och mycket lidande och med stor risk att det spårar ur och blir än mycket värre. För alla inblandade och kanske även oss som inte direkt är inblandade. Det var vad inlägget handlade om: sluta döda, börja prata. Självklart försvara sig, men försök få slut på våldet så  fort som möjligt.

Magnus Drysén vill påpeka att han lärt sig att bättre undvika att uttala sig om konflikter och krig.

– Jag vet alldeles för lite om orsakerna till konflikterna för att egentligen kunna uttala mig. Att inbilla mig att jag skulle kunna avgöra vem som har rätt att döda och vem som inte har det känns väl arrogant. Pax tar inte ställning i konflikterna. Pax tar ställning emot att lösa konflikter med våld och krig och förespråkar istället samtal och diplomati.

Krig en berättelse bland andra

Pax ställer sålunda upp i EU-valet ”för att lyfta frågan om fred och inte bara militär rustning”, och det enda riktigt konkreta förslaget i partiprogrammet är att avveckla försvaret.

– Skulle jag komma in i Europaparlamentet så har jag ingen agenda. Jag skulle inte göra något annat än att framhålla fred så mycket som möjligt. Det intressanta är ju vad som händer när idén börjar slå rot. Titta på Greta Thunberg, plötsligt var alla partier jättemåna om miljön, för att det fanns en grupp där. Och kan man då få en grupp som vill ha fred… Sen har inte jag den färdiga lösningen på hur alla problem ska lösas.

Nej, Magnus Drysén har inga högtflygande planer på politisk karriär. Det handlar mer om att följa en personlig övertygelse och rikta ljuset mot ett alternativ som många ser som orealistiskt.

– Övertygelsen om att krig måste finnas, det är bara en berättelse. Det finns inga grunder för det, utan det är bara åsikter, och folk köper det och så tror de det. Vi skulle lika gärna kunna berätta en historia om fred. Det är fred nästan hela tiden överallt. Och nästan alla konflikter löser vi genom att prata, väldigt få konflikter leder till våldsamhet eller slagsmål eller krig. Våld är inget alternativ till att lösa en konflikt. Många tror att om det är fred, då måste vi vara överens om allting och så ska hela världen vara lite rosa sådär. Det är inte det. Utan Pax är bara emot våldet, dödandet, inte att det finns konflikter.

En fråga om träning

Krig, och bara det att ha en armé, är i grunden något odemokratiskt, eftersom det bygger på den starkes rätt, anser Magnus Drysén.

– Det blir ju lite macho, ”jag är störst och starkast”. Det handlar ju om att vinna kriget. Vem är det som har bäst argument för att få döda liksom? Men de flesta vill ha ett försvar, de är rädda för vad som skulle hända om de inte hade det. Men att gå med i Nato till exempel skapar ingen trygghetskänsla hos mig. Det är att välja sida.

Magnus Drysén vill med sin Pax-kampanj att fler börjar prata om fred och ser fred som en möjlighet.

– Det kommer ju aldrig bli fred så länge vi inte tror att det är möjligt. Och som sagt, de flesta tror inte att det är möjligt. För att det är det vi har tränats till, blivit lärda.

Enmans- och enfrågekampanjen går lite trögt, men Magnus Drysén är glad ändå. Foto: Katarina Andersson

Det är inte något lätt uppdrag att vara på fredsvalturné, Pax är inte bara ett enfrågeparti, det är också ett enmansprojekt, än så länge. Och Magnus Drysén är inte den påstridiga typen och det är få som spontant stannar upp för att prata.

– Förhoppningen var ju att det skulle väcka större intresse, bland annat hos media. Jag når inte ut själv så mycket. Men samtidigt är det en upplevelse och en erfarenhet. Jag lär mig saker. Jag har utmanat mig själv. Jag har gjort massor med saker jag tycker är läskigt, så jag växer ju som person. Egentligen har det ingen betydelse för mig personligen hur många röster det blir. Men för möjlighet till fred spelar antalet röster en stor roll. Ju fler vi blir som säger att vi vill ha fred desto större är chansen för att det ska kunna bli fred. Och om jag inte gör det här, då har jag inte gjort vad jag kan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV