Startsida - Nyheter

Energi · Kultursvepet

Lär dig mer om konspirationsteorier

Astronaut på månen.

Att konspirationsteorierna har blivit fler under de senaste decennierna märks inte minst genom den uppsjö av böcker och och filmer som tar upp olika teorier. Här är några av dem.  

Hemliga sällskap – Peter Krogh Andersen, Nadia Claudi, Else Christensen m.fl. (2013)

Vill du ha en enkel och underhållande ingång till olika konspirationsteorier och hemliga sällskap kanske det här kan vara en bra start. Boken gavs ut av tidningen Världens Historia 2013 som en del i deras bokserie ”Historiens vändpunkter”. Den tar bland annat upp populära konspirationsteorier som att CIA mördade John F Kennedy, att månlandningen var en bluff, att Frimurarna är en hemlig supermakt och att Hitler levde vidare långt efter andra världskriget. 

Trust The Plan: The rise of Qanon and the conspiracy that unhinged America – Will Sommer (2024)

Den här alldeles färska boken, som än så länge inte finns på svenska, tar upp en av vår tids mest omtalade konspirationsteorier, nämligen den om Qanon (läs mer på uppslaget om knäppa konspirationsteorier). Journalisten Will Sommer har följt Qanon-rörelsen sedan starten och har rest jorden runt för att intervjua flera av dess medlemmar. Han tar också upp hur den gick från att vara något väldigt udda till att bli mainstream inom Republikanerna och vilket eventuellt hot den kan utgöra mot demokratin.  

Medlem i Qanon med en skylt i handen.
Den så kallade shamanen i Qanon-rörelsen. Foto: Dario Lopez-Mills/AP/TT

Doppelgänger: en färd genom spegelvärlden – Naomi Klein (2023)

Naomi Klein blev ett stort namn inom vänsterkretsar i början av 00-talet med böcker som No Logo och Chockdoktrinen. I den här boken riktar hon istället blicken mot sig själv. Det börjar med att folk gång på gång blandar ihop henne med en annan Naomi, nämligen Naomi Wolf – en författare som precis som Naomi Klein en gång stod till vänster men som på senare år har börjat sprida konspirationsteorier och antivaccinationspropaganda. Nyfikenheten på ”den andra Naomi” gör att Naomi Klein börjar intressera sig för olika konspirationsteorier och hur de får spridning. Snart upptäcker hon ”en värld som är kusligt lik vår egen men helt uppenbart förvrängd.”

Omslag till Doppelgänger.

A culture of conspiracy: Apocalyptic visions in contemporary America – Michael Barkun (2003)

Den här boken har drygt tjugo år på nacken men kan fortfarande tjäna som en bra ingång för att förstå varför många konspirationsteorier har blivit så stora i just USA. Barkun, som är professor emeritus i statsvetenskap, lyfter fram hur det länge har funnits en utbredd åsikt i USA om att visst tyckande är stigmatiserat (jämför den svenska ”åsiktskorridoren”). Han menar också att internets genomslag har haft en stor betydelse, liksom kiliasm – idén om att vår civilisation är på väg att gå under och förändras i grunden som återkommer inom väldigt många olika religioner. 

Allt är en konspiration: En resa genom underlandet – Kent Werne (2018)

Det finns gott om amerikanska böcker om konspirationsteorier, men inte så många svenska. 2018 gavs dock den här boken av frilansjournalisten Kent Werne ut där han pedagogiskt och klargörande går igenom flera moderna konspirationsteorierna och möter några ledande konspirationsteoretiker – eller sanningssökare som de föredrar att kalla sig själva. Han försöker också förstå varför teorierna uppstår och i många fall sprids som en löpeld. 2021 kom en uppföljare, Konspirationsfeber, där han även tar upp alla teorier som uppstod i kölvattnet av coronaviruset och pandemin. 

Läs en längre recension av Allt är en konspiration på nästa sida. 

Filmer:

Konspiration 58 – Regi: Johan Löfstedt (2002)

Har det någonsin ägt rum ett fotbolls-VM i Sverige, eller var VM:et 1958 en enda stor bluff? Den här mockumentären handlar upp en påhittad konspirationsteori som går ut på att matcherna i själva verket skulle ha spelats i Los Angeles. I filmen intervjuas flera kända fotbollsprofiler som låtsas som att det här är en känd konspirationsteori. 

Syftet med filmen var enligt regissören Johan Löfstedt att få folk att reflektera över vad som är sant och inte och att dra paralleller till förintelseförnekelse. I slutet av filmen avslöjas hela upplägget som fiktivt. Filmen blev mycket omdebatterad första gången den visades på SVT. 

Fotobolls-match, person till vänster i bilden filmar.
Bild från Fotobolls-VM 1958. Foto: SVT

Dark side of the moon – Regi: William Karel (2002)

Precis som Konspiration 58 är också denna franska film en mockumentär som driver med konspirationsteorier. Den här handlar om den populära konspirationsteorin att månlandningen aldrig skulle ha ägt rum, istället ska filmen från månlandningen ha spelats in av CIA i en studio, med hjälp från regissören Stanley Kubrick. Också i denna film avslöjas det på slutet att allt i filmen är fejk, det har dock inte hindrat många från att verkligen tro att månlandningen är en bluff. 

Behind the curve – Regi: Daniel J. Clark (2018)

I denna film får vi följa flera personer ur det så kallade flat earth-communityt. Vi får också se klipp från den första Flat earth-konferensen som ägde rum 2017 och lockade människor från hela världen. Regissören Daniel J. Clark har sagt i intervjuer att han inte var ute efter att göra narr av den här gruppen utan försöka förstå dem och att han hoppas att de som ser den ska jämföra deras tro med saker som de själva tror på. Personerna som medverkar i filmen har själva sagt att medlemsantalet i rörelsen har växt kraftigt sedan filmen hade premiär.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV