Det kooperativa bostadsföretaget Riksbyggen har beslutat att bygga solceller på alla nya flerbostadshus de bygger. – I dag är det möjligt att på ett ansvarsfullt sätt installera solpaneler på bred front, säger Mari-Louise Persson, energistrateg.
Vid årsskiftet hade Riksbyggen nästan 5 000 bostäder under byggnation i över 60 svenska kommuner. Företaget är också en Sveriges största fastighetsförvaltare med över 200 000 bostadsrätter och omkring 100 000 hyresrätter. Riksbyggen, som är kooperativt styrt, har under sommaren beslutat att samtliga nya bostads- och hyresrätter som byggs ska förses med solceller.
– Det är möjligt i dag både tekniskt, ekonomiskt och regelverksmässigt, säger Mari-Louise Persson som är energistrateg på Riksbyggen.
Installationen av solcellsanläggningar har ökat kraftigt de senaste åren, både i Riksbyggens egna fastigheter och i de bostadsrättsföreningar som de samarbetar med. Mellan 2013 och 2017 installerade bostadsrättsföreningar som är kunder till Riksbyggen solcellsanläggningar med en sammanlagd toppeffekt på omkring 1612 kW.
Omräknat till besparade utsläpp har Riksbyggen räknat ut att det motsvarar ungefär 566 ton koldioxid per år. Men det kan bli ännu bättre om solelen kan få fler skattelättnader menar företaget.
– Regelverken kring lokalproducerad el har förenklats de senaste åren men vi efterlyser fler förändringar, särskilt när det gäller hur skatter tas ut på lokalproducerad el. Det skulle öka det ekonomiska incitamentet ytterligare och fler kan följa vårt exempel, säger Mari-Louise Persson.