Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Första EU-lagarna om våld mot kvinnor klubbade

EU-parlamentariker Evin Incir (S) intervjuas efter att beslutet tagits i parlamentet idag.

EU-parlamentet har röstat ja till ett nytt lagpaket som ska stärka kvinnors skydd mot våld i unionen. Lagpaketet är ett av många som klubbas i dagarna, då EU-parlamentet sammanträder för sista gången denna mandatperiod.

– I dag har parlamentet tagit de första stegen för att göra Europa till den första kontinenten i världen som gör slut på våld mot kvinnor. Detta är en omfattande lagstiftning som kommer att förebygga våld mot kvinnor, skydda offer och lagföra förövare, och därigenom säkerställa en helhetssyn för att hantera dessa avskyvärda brott. Det kan inte finnas någon jämställdhet utan att utrota våld mot kvinnor; vi måste se till att det inte kan finnas någon straffrihet för dem som begår sådana brott, säger irländska EU-parlamentarikern Frances Fitzgerald (EPP) i ett pressmeddelande

De tuffare reglerna kommer bland annat kriminalisera kvinnlig könsstympning och tvångsäktenskap i hela unionen och kommer också kräva bättre skydd, såsom skyddat boende, för våldsutsatta kvinnor. Lagpaketet tar också fokus på cyberbrottslighet och kommer förbjuda att privat information delas på internet utan samtycke, liksom cyberflashing (delandet av oombedda nakenbilder).

Den svenska EU-parlamentarikern Evin Incir (S) har varit medrapportör i frågan och kallar det banbrytande.

– Detta banbrytande direktiv förkroppsligar vårt orubbliga engagemang för att stärka kvinnors rättigheter och rädda liv. När vi marscherar framåt, låt oss minnas detta ögonblick som ett första historiskt steg i att stärka kvinnors rättigheter och belysa vägen mot en framtid där varje kvinna kan leva fri från rädsla och förtryck. Detta är en seger för rättvisa och jämlikhet i hela Europeiska unionen, säger hon i pressmeddelandet. 

Direktivet klubbades igenom med 522 röster mot 27 och är ett slutligt ja efter den överenskommelse som de olika EU-organen nådde i februari. Medlemsländerna kommer att ha tre år på sig att införa lagarna i sin nationella lagstiftning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV