De militära utgifterna i världen nådde förra året de högsta nivåerna någonsin: 2443 miljarder dollar. Det visar nya siffror från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri.
Siffran är en ökning med 6,8 procent jämfört med år 2022, som i sin tur också slog rekord i militära utgifter.
De tio länderna som spenderar mest på militären i världen, såsom USA, Kina och Ryssland, ökade alla sina utgifter under det gångna året.
– Den aldrig tidigare skådade ökningen av militära utgifter är ett direkt svar på den globala försämringen av fred och säkerhet, säger Nan Tian, seniorforskare vid SIPRI:s program Militära utgifter och vapenproduktion, i ett pressmeddelande.
Han tillägger att satsningar på militär styrka riskerar att leda till en spiral av ”aktion-reaktion” i det geopolitiska landskapet.
Bland länderna med tydligast ökning syns Ryssland som ökade sina militära utgifter med 24 procent jämfört med år 2022. Landets utgifter uppskattas nu till 109 miljarder dollar.
Ukraina ökade sina militärutgifter med 51 procent och spenderade 64,8 miljarder dollar förra året. Till detta så fick Ukraina militärt stöd från omvärlden för åtminstone 35 miljarder dollar. Totalt utgjorde Ukrainas militära utgifter därmed omkring 91 procent av Rysslands. På grund av det pågående kriget tvingas Ukraina lägga ner en summa som motsvarar 37 procent av landets BNP och 58 procent av den statliga budgeten på vapen och militär.
I USA ökade utgifterna med 2,4 procent jämfört med 2022, till hela 916 miljarder dollar. Det motsvarar 68 procent av hela Natos militärutgifter.
Även de europeiska länderna som är medlemmar i Nato ökade sina militärutgifter. Deras del av Natos totala utgifter uppgår nu till 28 procent, den högsta delen under det senaste decenniet.
– För europeiska NATO-stater har de senaste två årens krig i Ukraina i grunden förändrat säkerhetsutsikterna”, säger Lorenzo Scarazzato, forskare vid SIPRI:s program Militära utgifter och vapenproduktion, i pressmeddelandet.
– Denna förändring i hur man uppfattar hot återspeglas i att växande andelar av BNP riktas mot militära utgifter, där Nato-målet på 2 procent alltmer ses som en baslinje snarare än en tröskel att nå, fortsätter han.
Ökar i Asien och Mellanöstern
Kina är det land som spenderar mest på militären efter USA. Under förra året ökade utgifterna med 6 procent, till 296 miljarder dollar.
Stora ökningar till militärbudgeten hade också Japan (11 procent) och Taiwan (11 procent).
I Mellanöstern ökade Israel sina militärutgifter med 24 procent. Den genomsnittliga ökningen i regionen var 9 procent, den största ökningen det senaste decenniet.
– Den stora ökningen av militära utgifter i Mellanöstern 2023 återspeglade den snabbt föränderliga situationen i regionen – från uppvärmningen av de diplomatiska förbindelserna mellan Israel och flera arabländer under de senaste åren till utbrottet av ett stort krig i Gaza och rädslan för en regionsomfattande konflikt, säger Diego Lopes da Silva, seniorforskare vid SIPRI:s program militära utgifter och vapenproduktion, i pressmeddelandet.