Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Rebellmamma: Vi drar en gräns för klimatet

Den 21 april ska Matilda Bergström tillsammans med andra Rebellmammor dra en gräns för – och en stickad röd halsduk runt – riksdagen.

I morgon infaller Sveriges Overshoot Day och Rebellmammorna planerar dra en gräns för klimatet vid Sveriges riksdag med en fyra kilometer lång röd halsduk. Syre har pratat med rebellmamman Matilda Bergström.

Vad ska ni göra i morgon?

– Vi manifesterar på Overshoot Day för att påpeka för politiker och allmänheten att vi inte ska ha förbrukat Sveriges årsandel av jordens förnybara resurser i april, utan i december. Sverige måste göra sin del så att vi inte lever i ekologisk skuld två tredjedelar av året. Politikerna måste se till att vi håller Parisavtalet och ta kraftfulla kliv mot att ställa om samhället, säger rebellmamman Matilda Bergström.

Rebellmammor från hela Sverige kommer att vandra tillsammans från Sergels torg vid klockan 11 till riksdagshuset för att sedan omringa det med 2667 stycken 1,5 meter långa röda halsdukar.

Aktionen sker på Overshoot Day, som i år infaller den 21 april, då har Sverige förbrukat sin årliga andel av jordens förnybara resurser. Varje år räknar forskningsinstitutet Global footprint network ut när världens befolkning och länder förbrukat alla jordens förnybara resurser för året.

– Vi har stickat 1,5 meter långa halsdukar som representerar 1,5 graders målet. Människor från hela Sverige har sett vår kampanj och skickat halsdukar, alltifrån Rödakorsetgrupper, folkhögskolor och studieförbund till privatpersoner. Många röster och väljare står bakom dessa halsdukar. Även personer som inte är ute på gator eller torg har bidragit till kampanjen. Människor är kritiska mot dagens dåliga klimatpolitik och känner omsorg om planeten, säger hon.

Matilda Bergström berättar att under året har mammor, mor- och farmödrar, mostrar, systrar och andra som stöttar i Sverige stickat. Varje halsduk representerar kravet på att politiker ska respektera 1,5-gradersmålet enligt Parisavtalet.

I Parisavtalet enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader. Det ska främst ske genom minskade utsläpp av växthusgaser.

Vad betyder stickningen?

– Stickningen är ett sätt att organisera sig och vi har skapat något varmt, fint och som kan omsluta människor. Det finns mycket kärlek, men också vrede bakom halsdukarna, som också representerar en röd gräns, som klimatmålen, och att här drar vi gränsen. Vi kan inte tillåta att Parisavtalets 1,5-graders mål överskrids och att politikernas kortsiktiga handlande riskerar barnens framtid, säger Matilda Bergström.

Stickprojektet är inspirerat av Rebellmammorna i Norge, som gjorde en liknande aktion utanför Stortinget.

– I morgon kommer vi att sätta en gräns vid riksdagshuset, men det blir även röda halsdukar med budskap på statyer i städer runt om i Sverige. Nästa steg är att ta halsduken till Bryssel!

Rebellmammorna beskriver sig som ett löst sammansatt nätverk av drygt 6000 mammor och allierade i Sverige som manifesterar fredligt för att få politiker att respektera Parisavtalet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV