Socialtjänsten borde få fler verktyg för att förhindra att unga dras in i kriminella gäng. Det menar Socialdemokraternas arbetsgrupp, som ska ta fram åtgärder för minska gängkriminaliteten bland unga. Ett av förslagen är arbetsplikt inom offentlig sektor.
Socialdemokraterna har tillsatt elva arbetsgrupper under parollen “Ny riktning för Sverige 2030” som ska förnya partiets politik inom en rad områden. Arbetsgrupperna har löpande presenterat sina förslag, bland annat har ett förslag om arbetstidsförkortning arbetats fram under Annika Strandhälls ledning, något som Syre har rapporterat om tidigare.
En annan grupp har som syfte att ta fram åtgärder för att bekämpa gängkriminaliteten och bryta nyrekryteringen bland unga. Resultaten ska presenteras i sommar men i en intervju med Expressen berättar gruppledaren Teresa Carvalhos om några av slutsatserna.
Bland annat ser hon flera orsaker till att gängkriminaliteten har kunnat växa sig stark, den stora invandringen, bristande integration, omorganisation av polisen på 2010-talet och att samhället inte har tagit ett aktivt ansvar i berörda områden.
En nyckel till att lyckas med att bryta gängens nyrekryteringar är att ge socialtjänsten fler verktyg, även sådana som kan hota den personliga integriteten.
Punktmarkering
Socialtjänsten ska kunna punktmarkera ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet genom att sätta dem under personlig övervakning dygnet runt, tvinga dem bära fotboja och sätta dem i arbete. Det här är kostsamma insatser som kräver resurser, men att ungdomarna hamnar i kriminalitet kommer det kosta ännu mer för samhället, resonerar hon.
– Framför allt tänker jag att det handlar om jobb inom kommunen, men det skulle också kunna vara myndigheter och statliga bolag, även Samhall. Det jag primärt tänker mig är städning, renhållning, att klippa gräs, tvätta kommunens bilpool, säger Teresa Carvalhos, till Expressen.
I första hand vill Socialdemokraterna att ungdomarna ska ges möjligheten att studera, partiet har lagt ett förslag om obligatorisk skola till 18-års ålder, men i andra hand är det arbete som ska gälla.
På så sätt skulle de negativa värderingar som många av ungdomarna har i synen på samhället kunna brytas, menar Teresa Carvalhos.
– Där sociala problem koncentreras har det blivit en grogrund för osunda normer och värderingar. Vi ser hur unga killar idoliserar ligister och lär sig att hata polisen i tidig ålder, säger hon.