Tre veckor före valet tar Syre Stockholm tempen på tre kommuner i länet där rösträkningen kan bli en rysare.
SÖDERTÄLJE
Styre i dag: S-V-MP: (33 av 65 mandat)
Södertälje är en av länets mest rödgröna kommuner – men också Sverigedemokraternas starkaste fäste. Nu kan oro för brottslighet och brister i äldreomsorgen lyfta SD ytterligare.
År 2014 lockade SD 13 procent av Södertäljes väljare, vilket gav dem 9 mandat. Inte i någon av länets andra kommuner fick de ett starkare stöd.
Gruppledaren Beata Kuniewicz tecknar en mörk bild av Södertälje. Inte minst av stadens miljonprogramsområden.
– Vi har ungdomar som säger ”vad har jag för framtid, jag är från Ronna”. Om en 15-åring säger så är det kört. Då har vi misslyckats helt och hållet, säger hon.
Ord som ”droghandel” och ”parallellsamhällen” färgar Beata Kuniewicz beskrivningar av Södertälje. ”Trygghet” är en av partiets prioriterade valfrågor. Konkret handlar det bland annat om att kommunen ska samordna frivilliga nattvandrare.
– Polisen hinner inte allt. Vi vuxna kan ställa upp ideellt, det gäller våra barn, säger Beata Kuniewicz.
Äldreomsorgen är ett andra prioriterat område i SD:s valkampanj. Platserna ska bli fler och maten bättre, lovar de.
– Det är helt förskräckligt vilken mat de gamla får. Vi vill satsa på hemlagad mat.
Vänsterpartiet har varit med och styrt Södertälje tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet sedan år 2000. Partiets valledare Ale Friberg har en mer positiv syn på kommunens utveckling än Beata Kuniewicz.
Han lyfter särskilt fram att skolresultaten successivt förbättrats sedan 10-talets början. Samtidigt går partiet till val på ytterligare skolsatsningar för att lyfta de skolor där behoven är som störst.
– Bra skolor överallt är en jämlikhetsfråga, säger han.
Fler billiga hyresrätter är ett annat vänsterkrav inför valet. I dag är de långa kötiderna ett hinder inte minst för unga som söker bostad i Södertälje.
Ale Friberg medger också att det finns brister i äldreomsorgen som behöver åtgärdas. Att modellen med fri etablering för privata aktörer avskaffades i kommunen 2014 har dock gett bättre förutsättningar för att förbättra kvaliteten, menar han.
– Det fanns så mycket ruffel-och-båg-företag i äldreomsorgen som bara var ute efter pengar.
Vikten av att hålla SD borta från makten är särskilt stor i en kommun där många har invandrarbakgrund, anser Ale Friberg.
– Sammanhållningen i samhället skulle spricka. Om ett parti som inte vill ha de människor som bor i staden ska styra staden uppstår stora motsättningar.
HUDDINGE
Styre i dag: M-L-KD-C-Huddingepartiet-Drevikenpartiet: (29 av 61 mandat – styr i minoritet).
Barngrupper svämmar över och personal sliter ut sig. Larmen från Huddinges förskolor ger Socialdemokraterna hopp om maktskifte efter tolv år i opposition. Men privata aktörer kan lösa trängseln i förskolan om den sittande koalitionen får fortsätta, menar Moderaterna.
Välfärdsfrågorna ser ut att dominera valrörelsen i Huddinge. Inte minst i förskolorna har protester mot sparkrav varit högljudda, från såväl föräldrar som anställda.
– Personalen vittnar om en arbetsmiljö som inte är säker för vare sig barn eller vuxna, säger Sara Heelge Vikmång, Socialdemokraternas oppositionsråd, som vill ha ett val mellan mer resurser till välfärden och sänkta skatter.
– Förskola, skola och äldreomsorg står mot mål om långsiktiga skattesänkningar och privatiseringar, säger hon.
Det moderata kommunalrådet Jelena Drenjanin menar att kvaliteten i förskolan handlar om hur man organiserar arbetet, snarare än om resurser.
– Vår grannkommun Haninge ligger långt under oss när det gäller hur mycket pengar man lägger på förskolan. Under alla år har jag inte hört ett enda gnäll från Haningeborna eller personalen där, säger hon.
I dag styr allianspartierna Huddinge tillsammans med två lokala partier. Jelena Drenjanin hoppas på förnyat förtroende med ett budskap om att en positiv syn på företag i kombination med ordning och reda i ekonomin ska ge förutsättningar för en bra välfärd. Under mandatperioden har man beslutat om ett tak för hur mycket kommunen ska få låna.
– Vi har låga räntor nu, det kommer de kanske inte alltid att vara. Då måste vi säkra upp så att vi har balanser så att vi inte måste säga upp personal om räntorna skenar.
Att låta privata aktörer bygga hälften av alla nya äldreboende, förskolor och skolor menar Jelena Drenjanin är ett sätt att sprida riskerna.
– Vi behöver bygga trettio nya förskolor. För att kunna hålla lånetaket behöver vi andra som går in och tar tunga investeringar.
HANINGE
Styre i dag: S-C-MP: (27 av 61 mandat – styr i minoritet)
Haninge hör till de kommuner i länet som växer snabbt. Samtidigt sätts naturvärden på spel, varnar Miljöpartiet, som vill sätta stopp för undantag från strandskyddet. Miljöpartiet har de senaste fyra åren styrt Haninge med Socialdemokraterna och Centerpartiet, dessförinnan med allianspartierna. Efter valet är man redo för förhandlingar med partier på båda sidor blockgränsen. Att värna naturvärden när kommunen växer ser man som sin viktigaste uppgift.
– Haninge finns med på topplistan när det gäller byggande. Då bör man också vara på topplistan när det gäller ansvar för miljö och byggande, säger kommunalrådet Johan Svensk (MP).
Många gånger har kommunen gett dispens från strandskyddet och sagt ja till byggen intill vattnet. Nu vill Johan Svensk att strandskyddet värnas.
– Det är viktigt för både den biologiska mångfalden, men också för friluftslivet och därmed folkhälsan, säger han.
Liberalernas gruppledare Tobias Hammarberg hör till dem som tycker att det finns skäl att göra undantag från strandskyddet.
– Det ska gå att bo och leva vid vatten, politiken ska inte bestämma var människor får bo. Sedan ska det allmänna också ha tillgång till vattenlinjen, det gäller att hitta en balans, säger han.
Liksom i de flesta kommuner är skolan Liberalernas viktigaste valfråga. Andelen elever som går ut nian med behörighet för gymnasiet ligger något under genomsnittet i länet. Tobias Hammarberg gläds åt att partiet på riksplanet lovat att lärarassistenter ska avlasta lärarna, något Haninges liberaler drivit under lång tid.
– Först och främst gäller det att få in fler yrkesgrupper i skolan så att lärare får vara lärare, säger han.
Andra kommuner där valet kan bli jämnt
Järfälla
Styre i dag: S-C-MP: (29 av 61 mandat – styr i minoritet)
Norrtälje
Styre i dag: S-C-MP (30 av 61 mandat – styr i minoritet)
Nynäshamn
Styre i dag: S-L-MP (17 av 41 mandat – styr i minoritet med stöd av V och Pensionärspartiet)
Sigtuna
Styre i dag (sedan 2017): M-L-C-KD-MP-Samling för Sigtuna (25 av 51 mandat – styr i minoritet)
Solna
Styre i dag: M-L-C-KD (30 av 61 mandat – styr i minoritet)
Stockholm
Styre i dag: S-V-MP-Fi (53 av 101 mandat)
Sundbyberg
Styre i dag: M-L-C-KD (23 av 55 mandat – styr i minoritet) Miljöpartiet ingick i styret till dess att partiets ledamöter lämnade partiet i vintras.
Upplands Bro
Styre i dag: M-L-C-KD (21 av 41 mandat)