Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Könstillhörighet splittrar Tidöpartierna

Kristdemokraterna vill inte ändra könstillhörighetslagen.

Tidöpartierna är oense kring en ny könstillhörighetslag.
Nu bearbetas ett förslag där M och L rundar regeringskansliet.
Försöken från SD och KD att skjuta upp beslutet har hittills misslyckats.

Kristdemokraterna vill inte ändra könstillhörighetslagen. Därför valde Moderaterna och Liberalerna i höstas att runda regeringskansliet och i stället gå direkt till riksdagen med frågan.

Under torsdagen bereds förslaget i socialutskottet och i april ska det till omröstning.

– Jag känner mig väldigt trygg med att vi är sex partier som står bakom. Det finns partier som har velat gå längre, men de står också bakom det här, säger moderata riksdagsledamoten Johan Hultberg.

KD och SD är däremot kritiska. Nyligen försökte de skjuta upp ett beslut genom att skicka det på en ny remissrunda, vilket hade inneburit att det förmodligen inte kunna bli något beslut förrän till hösten. Initiativet röstades ned av de övriga riksdagspartierna.

Något som utskottets ordförande Christian Carlsson (KD) är besviken över.

– Nu får vi en förhastad process i stället för att lyssna in vad experterna tycker, säger han.

Förslaget som ligger på bordet vill göra det möjligt att byta juridiskt kön vid 16 år till skillnad från dagens 18 år. Den som vill byta juridiskt kön ska inte heller längre behöva vara diagnostiserad med könsdysfori, utan det ska räcka med en vårdkontakt innan.

Christian Carlsson menar att mycket har hänt på området de senaste åren som gör att förslaget borde dras ett varv till med experter. Bland annat nya rekommendationer från Socialstyrelsen.

– Allt fler ifrågasätter vetenskapen i de behandlingar som utförs och fler berättar att de ångrar sina ingrepp. Vi vill undvika att det blir fel och tycker att försiktighetsprincipen måste råda, säger han.

Hoppas på S

Johan Hultberg tycker dock att det är att blanda ihop korten.

– Det förslag vi lägger fram handlar om juridiskt kön. De vill gärna koppla det till de medicinska frågorna. Där har det kommit ett nytt kunskapsstöd som vi välkomnar, men det hamnar utanför det här, säger han.

Det slutgiltiga beslutet justeras i utskottet den 4 april och riksdagen ska rösta den 17 april. Christian Carlsson säger att han hoppas att riksdagsledamöter från andra partier, till exempel Socialdemokraterna, ska ändra sig till dess.

S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll har tidigare gått ut med att hon är emot förslaget.

S-ledamoten Fredrik Lundh Sammeli, som är vice ordförande i socialutskottet, sade dock tidigare i veckan till Expressen att hans bild är att förslaget har ett brett stöd och att partierna i riksdagen ”tycks kunna ta detta i hamn”.

Fakta: Turerna kring könstillhörighetslagen


I februari förra året utlovade regeringen en proposition om en ny könstillhörighetslag. Så blev det inte eftersom regeringspartierna inte lyckades komma överens.

I stället valde M och L att gå fram med ett eget förslag i riksdagen. Förslaget bygger på en lagrådsremiss som togs fram av den tidigare S-regeringen.

Förslaget innebär bland annat att åldern för att byta juridiskt kön ska sänkas från 18 till 16 år, för personer under 18 krävs att målsman gör ansökan.

Det ska inte heller som i dag krävas en diagnos om könsdysfori innan, utan kontakt med vården räcker som grund.

Källa: TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV