Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Storbolag dominerar nytt livsmedelspolitiskt råd

Storbolag som Arla, Scan och Pågen finns representerade i Livsmedelspolitiska rådet.

Det nyinrättade Livsmedelspolitiska rådet har haft sitt första möte. Tanken är att det ska fungera som ett bollplank när regeringen tar fram den nya nationella livsmedelsstrategin. Men representanterna i rådet kommer bara från stora livsmedelsföretag samt ett par branschorganisationer.

Det Livsmedelspolitiska rådet inrättades av regeringen efter ett förslag från branschorganisationen Livsmedelsföretagen. Den 13 mars hade rådet sitt första möte. Landsbygdsminister Peter Kullgren öppnade mötet med orden: 

– Det är viktigt för mig att höra från er vad ni ser att regeringen kan göra för att ge er förutsättningar till att öka er produktion. För det är ju det som Livsmedelsstrategin handlar om, att öka svensk livsmedelsproduktion, sade han enligt regeringens hemsida.

Landsbruksministern ska också ha betonat att regeringen även har höga ambitioner när det gäller social och miljömässig hållbarhet i hela livsmedelskedjan. Men av sammansättningen av rådet att döma så väger den ökade produktionen mer än klimat och hållbarhet. Varken forskare eller representanter för ekologisk odling eller civilsamhället finns med. 

Livsmedelspolitiska rådet består av:

Peter Kullgren, landsbygdsminister
Sofie Eliasson Morsink, ordförande Livsmedelsföretagen och vd Coca-Cola Europacific Partners Sverige
Cecilia Kocken, vd Arla foods
Lars Appelquist, vd HKScan
Magnus Kagevik, vd Lantmännen
Jonas Tunestål, vd Scandi standard/Kronfågel
Henrik Samuelson, vd Santa Maria/Paulig group
Henrik Julin, vd Orkla
Katarina Tell, vd Cloetta
Anders Carlsson Jerndal, vd Pågen
Fredrik Spendrup, vd Spendrups bryggeri
Palle Borgström, ordförande Lantbrukarnas riksförbund (LRF)

Källa: Regeringen


Frida Berry Eklund, författare och medgrundare till bland annat Klimatkollen, är en av de som kommenterar det hela på X, tidigare Twitter: 

”Regeringens nya livsmedelspolitiska råd: Coca-Cola, Cloetta, Scans och Spendrups (plus 7 andra storbolag). Inget KRAV, forskare eller civilsamhälle. Bra det kommer gå att bygga ett hållbart, giftfritt och resilient livsmedelssystem. Frågor på det?”

Ett regeringsbeslut om den så kallade Livsmedelsstrategin 2.0 planeras under hösten 2024.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV