Zoom

Knivskarp Chelsea Manning imponerade på festival

Den största stjärnan under Way out West var inte musiker utan visselblåsaren Chelsea Manning som under lördagen väckte stående ovationer från en fullspäckad och entusiastisk publik.

Det är en samlad men skör Chelsea Manning som stiger på scenen i Slottsskogen och generat nickar mot publiken som ger stående ovationer till deras ofrivilliga hjältinna. Visselblåsaren Bradley Manning  dömdes år 2013 till 35 års fängelse för att ha släppt ungefär 750 000 hemlighetsstämplade dokument till WikiLeaks när han var stationerad i Irak som dataanalytiker för armén. En av filmerna visar hur amerikanska trupper beskjuter civila på gatan från en helikopter.

I samma veva bytte Bradlet könsidentitet till kvinna med namnet Chelsea och satt i fängelse 7 år, för att sedan få staffet kortat av Barack Obama år 2017.

Tuff bakgrund

Chelsea har haft det tufft, vilket hon även vittnar om; 7 år i fängelse och en genomgången transformation från man till kvinna och tidigare hemlöshet och fattigdom. Hennes historia är gripande och hennes empati rörande. När hon berättar om det hon bevittnade ute i tjänst brister rösten, tvingas hon sluta och torkar en tår.
– Jag hanterade mängder av detaljer om hemska saker, statistik över död och skador. Det var meningen att jag skulle analysera datan på ett statistisk sätt, men när man lever ute i verkligheten och möter dessa människor varje dag… det är så hemskt…

Slarvas bort

Chelsea Manning fascinerar. Hon tar sin tid för att ge svar på frågor, som sedan kommer utan tvekan och med stor dos av klarsynthet och hon vittnar om en stark moral, en slags inre kompass.
Trots att Chelsea är briljant, så slarvar moderatorn Björn af Kleen bort henne av något som verkar som ointresse. Istället för att fråga henne om hur det arbetas på insidan och hur det kan tänkas fungera i Sverige, så upprepar han samma frågor flera gånger och fångar inte upp de bollar hon skickar iväg.

– Visst, jag gick med i militären av ekonomiska skäl och att jag fick en utbildning, men det handlade också om att jag trodde jag behövde bli lite “manligare” och såklart av känslan att vara del av något. Men jag blev mycket besviken. Vi gör inget, vi hjälper inte till. Ingen vill ha oss där och vi vill inte själva vara där, berättar hon.

WikiLeaks inget självklart val

När hon valde att avslöja den hemligstämplade informationen 2010 vände hon sig först till Washington Post, som på den tiden hade svårt att motta krypterad information. Hon försökte med ett antal andra tidningar som inte riktigt nappade innan valet föll på WikiLeaks, som hade möjlighet att ta emot materialet.
När det sedan kom fram att Chelsea stod bakom avslöjandet följde en tre års lång rättsprocess som slutade i en 35 årig fängelsedom.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle få en sådan långt straff. Ingen visselblåsare hade fått fängelsestraff innan och det var ingen som visste hur det skulle dömas. Jag trodde att jag skulle bli av med mitt jobb och i princip bli svartlistad från att jobba på privata företag och bli av med skyddsnäten, vilket i sig var en stor uppoffring, säger Chelsea.

Älskad och hatad

Chelsea har porträtterats modetidningen Vouge, fotad i baddräkt av den världskända fotografen Anne Lebowitz. Hon hyllas över hela världen som en hjälte, men utstår också mycket hat och hot från människor som ser henne som landsförrädare. Hennes tanke var att efter frisläppningen från fängelset leva ett tillbakadraget liv.
– Men verkligheten ser ju ut som den gör och jag är en person som inte bara kan sitta bredvid och titta på. Imorgon är det årsdagen sedan Charlottsville (där en motdemonstrant till en rasistisk demonstration blev ihjälkörd av en medlem i den rasistiska alt-right rörelsen, reds. anm.) , så jag behöver hoppa på första bästa plan hem för att kunna vara med i motdemonstrationerna.

"Trump är ingen abnormalitet"

Björn af Kleen frågar Chelsea hur man går till väga om man vill bli som hon, men hon menar att det inte finns någon guide.
– Besluten vi som människor tar varje dag, oavsett vad det är, är ett politiskt beslut. Vad vi köper eller vad vi väljer att inte göra. Du har en makt, som inte kan tas ifrån dig. Bara du själv vet var du passar in bäst – var du kan göra mest skillnad. Och när du hamnar i en situation, om du ska agera eller inte. Det jag gjorde var mer en form av direktaktion snarare än ett ”avslöjande”.

Chelsea menar att ingen är säker i USA idag, om du inte är väldigt rik.
– Vi är på väg i en väldigt farlig riktning. Att Trump blev vald till president är inte en abnormalitet, det är en logisk följd av den riktning USA tagit. Det var helt väntat. Och att bara ta bort honom från makten löser inte problemet. Det är systemet det är fel på.

"Decentralisera internet"

Hennes tips är att stötta ett mer decentraliserat internet, utan stora jättar. Där vi deltar i mindre communities. 
– Vi kanske ska fråga oss om vi vill lägga all makt hos Facebook.

På det lokala planet tycker Chelsea att befolkningen skulle få vara med mer i besluten. Allt fler beslut fattas i hemlighet och allt mer information hemligstämplas. Hon tycker själv att ingenting från staten ska hemligstämplas.
– Till slut är allt hemligt, säger Chelsea.

På frågan om CIA lyssnar på samtalet just nu så svarar hon med stor övertygelse. 
– Ja, definitivt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV