Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Tusen klimataktivister gripna i Nederländerna

En liknande aktion med tusentals deltagare genomfördes i Haag också för nästan exakt ett år sedan.

Omkring tusen aktivister från Extinction rebellion i Nederländerna greps av polisen under lördagen, efter att de blockerat en motorväg nära centrala Haag.

Det är 36:e gången som Extinction rebellion blockerar motorväg A12, och de senaste två åren har det varit tusentals som deltagit i de civila olydnadsaktionerna. De som greps av polisen under lördagen släpptes senare under kvällen. 

Aktivisterna kräver ett omedelbart stopp för landets subventioner till fossila bränslen, som beräknas uppgå till mellan 39,7 och 46,4 miljarder euro varje år. 

”2023 är det hetaste året hittills, med 30 procent fler dödsfall över hela världen i klimatkatastrofer än 2022. Över hela världen och särskilt i den globala södern påverkas människor av klimat- och ekologisk kris: 132 000 familjer i Moçambique förlorade sitt hem på grund av kraftigt regn och översvämningar. I Mexiko förstördes och skadades mer än 320 000 familjers hem av stormen Otis. Och Amazonas i Brasilien var 6 meter lägre i september än vad den brukar vara under samma månad, vilket påverkar 500 000 människor från ursprungsstammar”, skriver nätverket i ett pressmeddelande

Vill se handling från parlamentet

Extinction rebellion har också lämnat över ett brev till landets parlament med sina krav. Brevet har undertecknats av 52 000 medborgare, 325 organisationer inklusive pensionsfonder och fackförbund. 

I oktober 2023 röstade 118 av de 150 ledamöterna i representanthuset för att utarbeta en plan för utfasning av fossila subventioner. Detta efter den 35:e vägblockaden som nätverket genomförde. 

Men överenskommelsen om att upprätta detta före juluppehållet hölls inte, skriver Extinction rebellion i pressmeddelandet, och fortsätter:

”Regeringen tar sin tid, samtidigt som miljontals människor världen över drabbas av klimatorättvisor”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV