Sydafrika har lämnat in stämningen och anklagar Israel för folkmord i dess krig mot Gaza. I dag inleds en två dagar lång förhandling i den internationella domstolen ICJ i Haag.
Den 29 december lämnade en sydafrikansk delegation in en 84-sidor lång anmälan vid Internationella domstolen (ICJ) i nederländska Haag. Sydafrika anför att Israels krigföring i Gaza är ett brott mot den internationella folkmordskonventionen, som antogs av FN 1948.
Israels president Isaac Herzog menar att kriget är mot Hamas och inte människorna i Gaza samt att ”det finns inget mer fruktansvärt och absurt än detta påstående”, rapporterar TT.
Att Israel och Sydafrika har undertecknat FN:s folkmordskonvention ger ICJ möjlighet att avgöra tvister kring avtalet.
”Uppmaning till folkmord”
I ansökan skrev Sydafrika till exempel att det är ”handlingar och försummelse av Israel av folkmordskaraktär, då de begås med den nödvändiga specifika avsikten att förgöra palestinier i Gaza som en del av den bredare palestinska nationella och etniska gruppen”.
Vidare uppger Sydafrikas styre att Israel har, särskilt sedan den 7 oktober 2023, ”misslyckats med att förhindra folkmord och misslyckats med att åtala för direkt och offentlig uppmaning till folkmord” och att ”Israel har ägnat sig åt, ägnar sig åt och riskerar att fortsätta ägna sig åt folkmordsliknande handlingar mot det palestinska folket i Gaza”.
– Sedan nämner man också uttalanden från representanter för den israeliska staten, vilket inkluderar presidenten och försvarsministern. Sydafrika menar att dessa uttalanden visar på att det finns en avsikt att begå folkmord. Man presenterar det därför som att det är bråttom och att domstolen måste få tillgång till dessa uppgifter så snabbt som möjligt, säger Joachim Åhman, professor i internationell rätt vid Göteborgs universitet, till Göteborgs-posten.
Provisoriska åtgärder?
I domstolen får parterna argumentera för sin sak och det handlar i huvudsak om det anses brådskande nog att tillsätta några provisoriska åtgärder, uppger han till tidningen. I så fall kan ett beslut komma snabbt.
Men om inte Sydafrika får domstolens gehör för att som en nödåtgärd stoppa Israels militäroffensiv i Gaza kan rättsprocessen pågå under flera år. Någon som spår att det kan dröja tills domstolen tar ställning är Cecily Rose, biträdande professor i folkrätt vid Leidens universitet i Nederländerna, rapporterar TT.
– I stället kan domstolen utvärdera om det finns en risk för irreparabel skada på rättigheterna enligt folkmordskonventionen, i synnerhet palestiniernas rätt i Gaza att skyddas från handlingar som hotar deras existens som grupp, säger hon till nyhetsbyrån AFP.
ICJ:s beslut kan inte överklagas, men vissa länder har valt att inte följa domslutet, till exempel har domstolen beordrat Ryssland att stoppa invasionen av Ukraina.
Israel får stöd av USA
Några länder och organisationer har välkomnat Sydafrikas ICJ-mål mot Israel däribland Malaysia, Jordanien och Bolivia samt till exempel Organisationen för islamiska länder, rapporterar Al jazeera.
Först ut var Malaysia som i ett uttalande den 2 januari välkomnade Sydafrikas ansökan och uppmanade till ”en oberoende palestinsk stat baserad på gränserna före 1967, med Östra Jerusalem som huvudstad”.
Men från USA får Israel stöd och Matthew Miller, talespersonen för det amerikanska utrikesdepartementet, kallar anklagelserna grundlösa, rapporterar AFP.
”Det är faktiskt de som våldsamt attackerar Israel som fortsätter att öppet kräva Israels förintelse och massmord på judar”, kommenterar han.
Knesset vill peta kritiker
Även i Israel finns människor som välkomnar processen. Den kontroversielle vänsterpolitikern Ofer Cassif skrev i måndags på till stöd för Sydafrikas stämning, rapporterar Haaretz today.
Under veckan har 70 Knesset-ledamöter från både höger- och centerpartier undertecknat en motion för att utesluta Cassif över hans stöd, men det är oklart om det är tillräckligt många som vill utesluta honom från parlamentet.
Knesset har 120 ledamöter och en ledamot kan att uteslutas genom en majoritetsomröstning.
International court of justice, ICJ
Internationella domstolen i Haag, ICJ, är ett av FN:s sex huvudorgan tillsammans med Generalförsamlingen, Säkerhetsrådet, Ekonomiska och sociala rådet (ECOSOC), Förvaltarskapsrådet och Sekretariatet.
ICJ är FN:s huvudorgan för juridiska bedömningar och domslut och avgör tvister mellan FN:s medlemsstater.
Domstolen består av 15 domare, som alla väljs för nioåriga mandatperioder av FN:s Generalförsamling och Säkerhetsrådet.
Källa: FN