Den klimathandlingsplan regeringen presenterade under gårdagen får nu skarp kritik av klimatpolitiska rådet.
– Att kraftigt försvaga befintliga styrmedel utan att ha konkreta planer på plats för hur de ska ersättas betyder att problemen skjuts på framtiden, säger rådets ordförande Åsa Persson i ett uttalande.
Regeringen fokuserar för mycket på kommande analyser och utredningar, istället för att visa hur konkreta insatser kan ge de utsläppsminskningar som krävs för att nå klimatmålen till 2030, skriver klimatpolitiska rådet i första kommentar till den klimathandlingsplan som lades fram igår. Rådet vars uppgift är att granska regeringens klimatpolitik, skriver också att de scenarier som presenteras i handlingsplanen bygger på förhoppningar om effekten av utredningar av eventuella styrmedel.
– Regeringen slår in på en väg med stora risker: för klimatet, ekonomin och samhället. Det är bara sex år kvar till 2030, säger Åsa Persson, rådets ordförande i en kommentar.
”Utsläppen behöver minska i närtid”
Om förslagen som utredningarna kommer att resultera i kan förverkligas, kommer de inte att ge effekt förrän mycket nära 2030, skriver rådet. Därutöver är rådet kritiskt till att regeringen hoppas köpa utsläppsutrymme från andra EU-länder, som – också det bygger på osäkra antaganden. Det samtidigt som regeringens egen klimatredovisning, som fanns med i budgeten, visar att beslutad politik kommer att öka utsläppen med 5-9 miljoner ton koldioxid till 2030, jämfört med tidigare bedömningar, vilket motsvarar 10-20 procent av Sveriges nuvarande årliga utsläpp av växthusgaser.
”Utsläppen av växthusgaser behöver minska i närtid. 2023 beräknas bli det varmaste året som någonsin uppmätts på jorden. Det är de ackumulerade utsläppen fram till 2045 som räknas. Varje kilo koldioxid som släpps ut i atmosfären stannar där för mycket lång tid,” skriver rådet i pressmeddelandet.
Rådet lyfter också det nyligen avslutade klimatmötet COP28, där världens länder framhöll att vi befinner oss i ett kritiskt årtionde.
– Det är paradoxalt och problematiskt att Sveriges användning av fossil energi samtidigt tillåts öka. Klimatmålen går att nå, men det krävs konkreta reformer som återger klimatpolitiken styrfart, inte minst i transportsektorn, men även för att minska jordbrukets utsläpp och öka upptaget av kol i skog och mark, säger Åsa Persson.
Klimatpolitiska rådet uppger vidare att rådet kommer att återkomma i sin årliga rapport i mars med en närmare bedömning av regeringens handlingsplan utifrån ett brett perspektiv, inklusive aspekter som social acceptans, kostnadseffektivitet, långsiktighet och robusthet.