Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Hård kamp för att hålla staden grön

Janerik Henriksson/ TT | Det torra vädret har gjort att städerna måste kämpa mer än vanligt för att hålla träd och blommor vid liv.

Den ihärdiga torkan och de höga temperaturerna har gjort att träd runt om i landet började gulna redan under juli. Ute i de svenska städerna läggs det mycket tid och resurser på att vattna för att rädda det som räddas kan.

I Göteborg jobbar både kommunanställda och externa entreprenörer med att förse stadens träd och blommor med vatten. I normala fall vattnas bara träd mellan ett och tre år men under juli har träd upp till fem år krävt extra vatten. Den senaste veckan har arbetet även omfattat träd med så många som tio år på nacken.

– Jag hoppas att vi kan rädda de flesta. Inga träd har dött än men de är väldigt torra. Nästan alla personer som vi har tillgängliga är ute och vattnar dagligen, inte bara träd utan mycket sommarblommor, säger Lars Hartman, enhetschef på park- och naturförvaltningen i Göteborg, till TT.

Björkar vissnar och dör

Två av de träd som drabbats allra värst är björken och linden. Även gamla, sjuka och unga träd har svårt att klara bristen på regn. Corinne Carlsson har varit parkarbetare i Umeå kommun i tio år och har noterat, liksom Lars Hartman, hur träd som i normala falla klarar sig fint har det tufft i sommarhettan.

– Ju djupare trädets rötter går desto bättre står de rustade för torka. Men i år har även fullvuxna träd varit torra och vissa har till och med dött. Främst rör det sig om björkar som står i jord där rötterna inte kan nå ner så djupt, säger hon.
För att träd och växter ska kunna grönska även nästa år har Corinne Carlsson och hennes kollegor behövt vattna mer än vanligt. Stadens planterade sommarblommor får vatten varje dag, i stället för varannan eller var tredje dag som i normala fall.

– Däremot behöver vi inte ägna mycket tid åt gräsmattorna eftersom gräs och ogräs växer dåligt. Vi har behövt prioritera var vi lägger krutet, vad det är som ska vara snyggt, säger Corinne Carlsson.

Stockholm klarar torkan bra

Inte heller i Stockholm lägger man mycket tid och energi på gräsmattor. En del blomlådor som dekorerat stadens broar har strukit med, men annars har växtligheten klarat sig bra.

– Läget är under kontroll. Stockholm kan ta vatten från Mälaren så vi har kunnat vattna på utan problem. Det kan såklart finnas en del träd som har tagit stryk, men det vet vi först i höst, säger Ola Eriksson, presstalesperson på Trafikkontoret i Stockholms stad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV