Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Grönt ljus för omtvistad naturvårdsdeal

Onsdagens kompromiss i EU-parlamentets miljöutskott är en urvattning av förslaget jämfört med EU:kommissionens ursprungliga förslag, men skarpare än vad EU:parlamentet velat se.

Dramatiken har varit stor kring den naturvårdslag som ska bidra till att rädda EU:s biologiska mångfald. Men när en kompromiss om lagförslaget skulle godkännas eller förkastas av EU-parlamentets miljöutskott på onsdagen, gick det vägen – den här gången med bred marginal.
– En jätteviktig seger, säger Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk i ett uttalande.

Få lagförslag har varit så omtvistade som EU.s naturrestaureringslag, som innebär att 20 procent av EU:s skadade land- och vattenytor ska återställas till 2030. När lagförslaget presenterades av EU-kommissionen förra året fick den i Sverige både ris och ros. Ris av lantbrukarnas riskförbund som ansåg att den skulle innebära produktionsförluster och ros av Världsnaturfonden WWF, som såg den som ett viktigt bidrag till att rädda den biologiska mångfalden.

Sveriges riksdag röstade för att skicka tillbaka förslaget till EU-kommissionen. Så blev det inte. Istället började lagförslaget en snårig resa genom EU:s olika institutioner, där det tillslut manglades fram en kompromiss, som förhandlare från både EU-parlamentet och EU:s medlemsländer kunde köpa. En urvattning av förslaget jämfört med EU:kommissionens ursprungliga förslag – men skarpare än det som EU:parlamentet velat se.

Ändå var det godtagbart, tyckte en majoritet av ledamöterna i EU-parlamentets miljöutskott, som idag röstade om att godkänna eller förkasta kompromissen. 53 ställde sig bakom, 28 röstade mot och 4 lade ned sina röster.

– Det här är en jätteviktig seger för alla oss som tar klimatomställningen och krisen för den biologiska mångfalden på allvar, säger Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk i ett uttalande.

Välkomnas av miljöorganisationer

Även Världsnaturfonden WWF välkomnar beslutet.

–  WWF välkomnar varmt att EU-parlamentets miljöutskott idag röstat ja till förslaget om en ny lag att restaurera natur i EU. Många européer kan dra en suck av lättnad, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF.

Men Jan Terstad, naturvårdsexpert på miljöorganisationen, varnar för att lagen inte kommer att vara tillräcklig för att rädda den biologiska mångfalden.

– Men med tanke på det hårda motståndet är vi lättade över att överenskommelsen nått så här långt, säger han.

Även Greenpeace uttrycker lättnad över att lagen är i hamn, om inget oväntat händer under en sista formell omröstning i EU-parlamentets plenum i januari, varefter lagen kan klubbas av medlemsländerna i rådet.

– Många ekosystem och arter i Europa är på gränsen till att försvinna för gott, men den här lagen kan innebära ett första steg mot att vända utvecklingen, säger Špela Bandelj Ruiz, expert inom biologisk mångfald på Greenpeaces kontor i Central- och Östeuropa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV