För att avlasta rättsväsendet, förbättra folkhälsan och ekonomin och öka kontrollen över drogmarknaden borde EU överväga legalisering av cannabis, skriver Otto Larsson.
DEBATT. Den generella drogpolitiken bland medlemsländerna i EU har varit föremål för intensiv debatt under lång tid, särskilt när det gäller cannabis. Från en mångårig kamp för att förbjuda denna naturliga växt ser vi nu en global trend där allt fler länder rör sig mot avkriminalisering och legalisering.
Tyskland är på god väg att bli nästa föregångsland i frågan kring just legalisering av cannabis. Föga förvånande att deras lagförslaget då hamnar i svenska Narkotikapolitiskt centers skottglugg, och i knät på en ängslig och minst lika svensk socialminister. Till tyskarnas fördel är dock både NPC och socialminister Jakob Forssmed helt fel ute. EU (där alltså både Tyskland och Sverige hänger) måste ta itu med verkligheten och överväga att legalisera cannabis som en del av en sundare, mer ansvarsfull och human drogpolitik. På riktigt. Här är de främsta argumenten:
Hälsa och säkerhet
En viktig anledning att legalisera cannabis är att förbättra folkhälsan och öka säkerheten. När cannabis är olaglig är det svårt att reglera och kontrollera kvaliteten på produkterna som säljs på den svarta marknaden. Detta leder till risker för konsumenter som inte vet vad de får, och det kan resultera i farliga tillsatser i produkterna. Genom att legalisera cannabis kan EU:s medlemsländer införa ordentliga regelverk för produktion och distribution, vilket garanterar säkrare produkter och minskar risken för skadliga tillsatser.
Ekonomiska fördelar
En annan stark anledning att överväga legalisering är de ekonomiska fördelarna. Det är ingen hemlighet att cannabis är en stor och växande marknad världen över. Genom att legalisera och reglera denna marknad kan EU dra nytta av ökade skatteintäkter och skapa jobbmöjligheter. Dessutom minskar legaliseringen belastningen på rättsväsendet och sparar pengar som kan användas på ett mer effektivt sätt för att bekämpa allvarlig, och riktig, brottslighet.
Avlastar rättsväsendet
Cannabisförbudet har i många år lett till onödigt höga straff, överfulla fängelser och en överbelastning av rättsväsendet. Genom att legalisera cannabis kan dessa resurser omfördelas till mer akuta och allvarliga brott, vilket leder till ett mer rättvist och effektivt rättssystem. Legaliseringen innebär också att personer som tidigare dömts för en relativt ofarlig drog kan rehabiliteras och återintegreras i samhället.
Minskad kriminalitet och svart marknad
Ett av de mest kraftfulla argumenten för legalisering är att det minskar den svarta marknaden och den organiserade brottsligheten. När cannabis säljs lagligt förlorar den svarta marknaden sin dominerande position. Därmed kan myndigheterna fokusera på att bekämpa mer farliga droger och allvarliga brott. Detta har visat sig vara fallet i flera amerikanska delstater och länder som redan har legaliserat cannabis.
Ökad kontroll och utbildning
Genom att legalisera cannabis kan EU införa strikta regler och krav på ålderskontroll, vilket minskar risken för minderårig användning. Dessutom kan medel från skatteintäkter användas för att finansiera förebyggande program och utbildningsinitiativ om droger, som ger människor bättre information om riskerna och fördelarna med cannabisanvändning.
Sammanfattningsvis borde NPC och socialministern glädjas åt Tysklands framsteg i denna fråga, och låta progressiviteten spilla över på fler medlemsländer. Det är helt enkelt dags för EU att ompröva sin drogpolitik när det gäller cannabis – en sundare och mer ansvarsfull sådan som sätter människors hälsa och säkerhet i första hand. Det är, med andra ord, hög tid för legalisering av cannabis i EU.