Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Ö-nationen inför klimatkrisen: Vi flyttar oss inte

Mohamed Muizzu blir Maldivernas nye president.

Nyligen meddelade Australien och ö-nationen Tuvalu att de ingått ett avtal för relokalisering av invånare för att möta klimathotet. Men att flytta på sig, det är inte aktuellt för de boende på Maldiverna, meddelar landets president. Istället ska öarna utvidgas.

Ö-nationen Maldiverna har nyligen genomfört ett maktskifte och presidenten Mohamed Muizzu har lovat att slå tillbaka mot vågorna, som hotar att svälja landet.

– Om vi behöver öka ytan för boende eller annan ekonomisk verksamhet kan vi göra det, säger han stoiskt till nyhetsbyrån Afp:s reporter i huvudstaden Male, som är omringad av betongmurar.

Nyligen ingick Tuvalu som också hotas av havsnivåhöjningar ett avtal med Australien, som ska göra det möjligt för upp till 280 medborgare per år, att arbeta och leva i landet. Avtalet innebär också stöd till klimatanpassning, som bland annat innebär att den största öns landmassa ska expandera. Men presidenten på Maldiverna, Mohamed Muizzu, säger till Afp – att de inte tänker slå in på samma väg.

– Vi kan ta hand om oss själva, säger Mohamed Muizzu.

Undergrävt miljöskyddslagar

Att som en tidigare president från Tuvalu proklamerat – att invånarna behöver spara för att köpa mark i andra länder, avvisar han också som lösning på de utmaningar ön står inför.

– Jag kan kategoriskt säga att vi definitivt inte behöver köpa mark eller ens hyra mark från något land.

Men den lösning som han ser framför sig, reser miljögrupper en röd flagg inför. Att expandera landmassan må vara nödvändigt – men måste göras med försiktighet, anser de, då det kan förstöra för ö-rikets känsliga naturliv. Men att agera med försiktighet är något landets regeringar inte har något bra track record kring, vilket i sig, kan göra det svårare att anpassa landet.

– Maldivernas regering har ignorerat eller undergrävt miljöskyddslagar, vilket har ökat risken för översvämningar och andra skador på ösamhällen, skriver Human rights watch, i en färsk rapport.

Så mycket höjs havet

Till 2100 räknar FN:s klimatpanel (IPCC) med att den globala havsnivåhöjningen ökat till 0,62 meter, om vi når nettonollutsläpp 2050 och begränsar uppvärmningen till 1,8 grader jämfört med förindustriella nivåer. Men IPCC utesluter inte en höjning på upp till två meter i ett värstascenario, där Västantarktis stora ismassor börjar kollapsa och braka i havet. Femtio år senare – 2150 – kan havsnivån ha stigit till fem meter. Runt 80 procent av Maldivernas yta är under en meter högt. 

Källa: Afp/Ipcc

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV